ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Καναδάς: Η Nike ελέγχεται για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων.

Η εποπτική αρχή εταιρικής ηθικής του Καναδά ξεκίνησε την Τρίτη ξεχωριστές έρευνες για τις εταιρείες Nike Canada και Dynasty Gold προκειμένου να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούσαν ή επωφελούνταν από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από μια αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών σχετικά με τις υπερπόντιες δραστηριότητες 13 καναδικών εταιρειών που υποβλήθηκαν από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τον Ιούνιο του 2022.

Μια έκθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πέρυσι ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στη Σιντζιάνγκ, στα δυτικά της χώρας, από την Κίνα μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε βάρος των Ουιγούρων, θέση που επανέλαβε η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, στην οποία πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ προστατεύονται δεόντως.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια έρευνα που ξεκίνησε ο καναδικός οργανισμός από τότε που εγκαινίασε τον μηχανισμό καταγγελιών του το 2021. Καμία άλλη καναδική υπηρεσία δεν έχει ξεκινήσει στο παρελθόν έρευνες αυτού του είδους.

Οι καταγγελίες κατά των άλλων 11 εταιρειών εξακολουθούσαν να αξιολογούνται και οι εκθέσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Καναδικού Διαμεσολαβητή για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα (CORE).

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού ή επιχειρήσεις στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, ανέφερε ο Διαμεσολαβητής στην ανακοίνωσή του. 

Η Dynasty Gold ανέφερε σε απάντηση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι ισχυρισμοί είναι «εντελώς αβάσιμοι». Η Nike Canada δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

«Δεν έχω προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα και θα δημοσιεύσουμε τις τελικές εκθέσεις με τις συστάσεις μου», ανέφερε στη δήλωσή της η διαμεσολαβητής Sheri Meyerhoffer, προσθέτοντας ότι ο εποπτικός φορέας είναι «πολύ ανήσυχος» για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτές επέλεξαν να απαντήσουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η CORE ξεκίνησε το 2017 για να παρακολουθεί και να διερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως από καναδικές εταιρείες ένδυσης, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η CORE δεν έχει νομικές εξουσίες για την άσκηση ποινικής δίωξης και εάν οι εταιρείες κριθούν ένοχες, το παρατηρητήριο δήλωσε ότι μπορεί να παραπέμψει τα ευρήματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές μεγάλες αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων είτε άμεσα είτε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Νωρίτερα φέτος το Reuters ανέφερε ότι μια διακομματική ομάδα Αμερικανών εκπροσώπων κάλεσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να σταματήσει την αρχική δημόσια προσφορά της κινεζικής εταιρείας γρήγορης μόδας Shein μέχρι να διευκρινίσει ότι δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.

Η αρχική αξιολόγηση της Nike περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις σχέσεις προμήθειας με κινεζικές εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων. Τον Μάρτιο, ένας ακτιβιστής μέτοχος κάλεσε τη Nike να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Nike υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και παρείχε στο παρατηρητήριο πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.

Η καταγγελία κατά της Dynasty Gold είναι ότι επωφελήθηκε από τη χρήση αναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων σε ένα ορυχείο στην Κίνα, στο οποίο η εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο. Σε δήλωσή της πέρυσι, η Dynasty δήλωσε ότι δεν έχει λειτουργικό έλεγχο στο ορυχείο και ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέκυψαν αφού εγκατέλειψε την περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοκινητοβιομηχανία ρομπότ γραμμή
ΔΙΕΘΝΗ

Η XPeng εξετάζει παραγωγή αυτοκινήτων σε εργοστάσια της Γερμανίας

Η κινεζική XPeng μελετά το ενδεχόμενο παραγωγής αυτοκινήτων σε υπολειτουργούντα εργοστάσια στη Γερμανία, καθώς οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τις μονάδες τους εν μέσω έντονου ανταγωνισμού και χαμηλών περιθωρίων.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Χαϊνάν: Σχέδιο για απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Η Χαϊνάν στοχεύει έως το 2030 να απαγορεύσει τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, επιδιώκοντας όλα τα ιδιωτικά, δημόσια και εμπορικά οχήματα να είναι νέας τεχνολογίας, με στόχο 45% NEVs στον στόλο.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Krone China: Επένδυση 2,53 εκατ. ευρώ για ενίσχυση τεχνικής υποστήριξης

Η Krone επενδύει επιπλέον 19,6 εκατ. γιουάν στη θυγατρική της στην Τιεντσίν, ενισχύοντας την παρουσία της στην Κίνα δέκα χρόνια μετά τη είσοδό της στην αγορά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές του αγροτικού τομέα της χώρας.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ενισχύει την κατανάλωση ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο της πενταετές πρόγραμμα για την ενίσχυση της κατανάλωσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με παγκόσμιες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική αύξηση 4,45% στις ταξινομήσεις οχημάτων νέας τεχνολογίας στην Κίνα

Το πρώτο εξάμηνο του 2026, τα οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας στην Κίνα έφτασαν το 49,42% των νέων ταξινομήσεων, σημειώνοντας αύξηση 4,45% ετησίως, με πάνω από 5,19 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με το Υπ. Δημόσιας Ασφάλειας.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώην ΥΠΕΞ Ουγγαρίας παραιτήθηκε για να εργαστεί στη BYD

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο παραιτήθηκε από βουλευτής για να εργαστεί στη BYD, κινέζικη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων που έχει λάβει κρατική στήριξη, προκαλώντας ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.