ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δίκτυο φυσικού αερίου

Καταγγελία ΜΚΟ: Shell και TotalEnergies εμπορεύονται ρωσικό φυσικό αέριο

Shell και TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε χθες Κυριακή το γεγονός ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν πάντα στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εξαγωγές ΥΦΑ [σ.σ. υγροποιημένου φυσικού αερίου] από τη Ρωσία συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της χώρας στην Ουκρανία και το 2022 είχαν αξία που υπολογίζεται πως ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Global Witness σε έκθεσή της.

Η ΜΚΟ υπολογίζει ότι «η Shell κέρδισε εκατομμύρια δολάρια εμπορευόμενη ρωσικό ΥΦΑ την περασμένη χρονιά».

Μόλις τον Μάιο, ο βρετανικός κολοσσός «αγόρασε και πούλησε σχεδόν 170.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν με το δεξαμενόπλοιο Νικολάι Ζούμποφ», υπογραμμίζει στο κείμενο η Global Witness.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ, τρεις εταιρείες διέθεσαν εμπορικά περισσότερο ρωσικό ΥΦΑ από ό,τι η Shell: οι δύο είναι ρωσικές, η τρίτη είναι η γαλλική TotalEnergies.

«Παρά τα εγκλήματα πολέμου που το εμπόριο αυτό συμβάλλει να χρηματοδοτούνται, είναι φυσικά νόμιμο», στηλιτεύει η Global Witness. Στις εταιρείες «δεν απαγορεύεται να διαθέτουν εμπορικά ρωσικό αέριο και, αντίθετα με τις ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», συνεχίζει. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δράσουν», αξιώνει.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Shell «έχει ακόμη μακροπρόθεσμες συμβατικές υποχρεώσεις», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Υπάρχει δίλημμα μεταξύ της άσκησης πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση για τις φρικαλεότητές της στην Ουκρανία και της εγγύησης σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού. Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τους απίστευτα δύσκολους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Από την δική της πλευρά, η TotalEnergies ανέφερε πως τηρεί τη «δέσμευσή της να πάψει να έχει ρωσικούς πόρους», αλλά ταυτόχρονα «συνεχίζει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ΥΦΑ».

Η εταιρεία «υπενθυμίζει το καθήκον της να συνεισφέρει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο (...) στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υποχρεούται να τηρεί όσο οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο».

Η γαλλική εταιρεία διαβεβαίωσε ακόμη πως έχει «ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία που δεν συνεισφέρουν στον εφοδιασμό της [γηραιάς] ηπείρου με ενέργεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τη διακοπή αγορών νέων ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε η Shell

Η απόφαση καταφθάνει μετά από τη θύελλα αντιδράσεων για την αγορά ρωσικού πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, με την εταιρεία να τονίζει ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Τι είπε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Παραμένουν οι στόχοι για το κλίμα, πρώτο τρίμηνο του 2027 η πρόταση της Κομισιόν. Προαναγγελία για απελευθέρωση 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επιτάχυνση αποδέσμευσης 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων για τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν για αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ προειδοποίησε για τη δυσκολία των πολιτών να αντεπεξέλθουν.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε 400 εγκαταστάσεις της Naftogaz φέτος στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει φέτος σχεδόν 400 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής Naftogaz, σύμφωνα με την εταιρεία. Σήμερα, μονάδα φυσικού αερίου στο Χάρκιβ επλήγη από επίθεση ρωσικού drone.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Άνοδος 10% στα έσοδα πετρελαίου και αερίου τον Οκτώβριο

Τα έσοδα της Ρωσίας από φόρους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν τον Οκτώβριο κατά 10%, αγγίζοντας το 1 τρισ. ρούβλια, λόγω κυρίως των τριμηνιαίων καταβολών φόρου στην πετρελαϊκή παραγωγή, σύμφωνα με το Reuters.