ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Οι δυνάμεις της Wagner γυρίζουν πίσω μετά από μεσολάβηση Λουκασένκο

Το βράδυ του Σαββάτου (24.6.2023) διέρρευσε είδηση, πως ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν δέχτηκε πρόταση του Αλεξάντρ Λουκασένκο να ανακόψει την επέλαση της Wagner προς τη Μόσχα.

Την απόφασή του να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του στη Μόσχα, βάσει της συμφωνίας με τον Αλεξάντερ Λουκάσενκο, ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Οι φάλαγγές μας επιστρέφουν στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο» τονίζει ο επικεφαλής της Wagner.  Στη δημοσιότητα έδωσαν νωρίτερα ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ την ανακοίνωση του Μινσκ για τη συμφωνία Λουκασένκο και Πριγκόζιν. Με βάση τη συμφωνία ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση της Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες. Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Αναλυτικά η δήλωση Πριγκόζιν:

«Ήθελαν να διαλύσουν τον Wagner. Ξεκινήσαμε στις 23 Ιουνίου για την "Πορεία της Δικαιοσύνης". Σε μια μέρα προελάσαμε σχεδόν 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχουμε έχουμε χύσει ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας. Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα, γυρίζουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο (συμφωνίας με τον Λουκασένκο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός πύραυλος Oreshnik κατά Ουκρανίας κατασκευασμένος προ 9 ετών

Ο ρωσικός πύραυλος Oreshnik, που χρησιμοποιήθηκε φέτος κατά της Ουκρανίας, φαίνεται να φτιάχτηκε πριν 9 χρόνια με ρωσικά-λευκορωσικά εξαρτήματα. Η Ουκρανία αμφισβητεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ακαταμάχητου όπλου.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρίγα ενισχύει άμυνα απέναντι σε drones στα σύνορα με Ρωσία-Λευκορωσία

Η Λετονία ενισχύει την άμυνά της ενάντια σε drones στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία, απαντώντας σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Εντός δύο εβδομάδων θα αναπτυχθούν ειδικές ομάδες αναχαίτισης, σύμφωνα με τον λετονικό στρατό.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ουκρανίας με ηγέτιδα λευκορωσικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο

Η Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε το Κίεβο εν μέσω ρωσικών απειλών και μετά από deadly επίθεση στην πόλη. Τόνισε πως μόνο μια δημοκρατική Λευκορωσία φέρνει σταθερότητα στην περιοχή.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία επεκτείνει κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία όπως η ΕΕ

Η Ελβετία διευρύνει τις κυρώσεις της κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας, υιοθετώντας μέτρα της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Από 22 Μαΐου, 115 επιπλέον πρόσωπα θα υπόκεινται σε δεσμεύσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Φινλανδικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΥΠΕΞ Σκανδιναβίας-Βαλτικής διαψεύδουν παραβιάσεις εναερίου χώρου

Οι ΥΠΕΞ Σκανδιναβίας και Βαλτικής απορρίπτουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και καταδικάζουν τις απειλές της Μόσχας κατά Λετονίας και άλλων χωρών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά με drones αποτελούν συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δείχνει πυρηνική ισχύ εν μέσω αυξημένης έντασης με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία παρέδωσε πυρηνικά όπλα σε αποθήκες στη Λευκορωσία και διεξήγαγε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με 64.000 άτομα, εν μέσω έντασης με τις βαλτικές χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και δραστηριότητας drones στη Βαλτική.