ΓΔ: 2232.23 -0.18% Τζίρος: 133.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:35
Fotia, Pirkagia
Φωτο: Nick Paleologos/ SOOC

Κάηκαν 600.000 στρ. δάσους στο Καζακστάν, ημέρα εθνικού πένθους

Οι τεράστιες πυρκαγιές προκλήθηκαν, από κεραυνό και εξαπλώθηκαν λόγω της ξηρασίας και των ανέμων. Στοίχισαν τη ζωή σε 14 εργαζόμενους της υπηρεσίας προστασίας δασών.

Ημέρα εθνικού πένθους ανακηρύχθηκε η σημερινή μετά τον θάνατο προχθές Σάββατο 14 εργαζομένων της υπηρεσίας προστασίας δασών σε πελώριες πυρκαγιές στο βορειοανατολικό τμήμα της μεγαλύτερης χώρας της κεντρικής Ασίας, του Καζακστάν, όχι μακριά από τη Ρωσία.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων των τελευταίων ετών εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς σε αυτήν την πρώην σοβιετική Δημοκρατία με έκταση πενταπλάσια από αυτήν της Γαλλίας.

«Ανακηρύσσω τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους», είπε χθες ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος μετέβη στον νομό Άμπαϊ, όπου δυο πυρκαγιές απανθράκωσαν 600.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, για να συναντηθεί με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν νεκροί 14 δασοφύλακες που παγιδεύτηκαν στις φλόγες κοντά στα σύνορα του Καζακστάν και της Ρωσίας.

Οι τεράστιες πυρκαγιές προκλήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, από κεραυνό και εξαπλώθηκαν λόγω της ξηρασίας και των ανέμων. Στοίχισαν τη θέση του στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, τον οποίο απέπεμψε ο πρόεδρος Τοκάγεφ.

«Το υπουργείο (Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων) και οι συναρμόδιες αρχές έκαναν λαθεμένες προβλέψεις για το εύρος της καταστροφής (...) Επέδειξαν έλλειψη επαγγελματισμού, αμέλεια. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», διεμήνυσε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση των αρχών χθες Κυριακή το μεσημέρι, η πυρκαγιά βρισκόταν υπό έλεγχο, δεν απειλούνταν κατοικίες και οι φλόγες απείχαν περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τη Σεμέι.

Περίπου 1.500 άνθρωποι, κυρίως εργαζόμενοι στο υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και μέλη των ένοπλων δυνάμεων, συνέχιζαν χθες τον αγώνα για να σβηστούν οι φλόγες που εξακολουθούσαν να κατακαίνε δάση για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Η κεντρική Ασία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και στην υπερθέρμανση του πλανήτη: τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι θερμοκρασίες εκεί αυξήθηκαν κατά 1,5° Κελσίου, ή επίπεδο διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κι εν μέσω ολοένα πιο συχνής ξηρασίας, οι χώρες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις μέσων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Summer School για ενέργεια και κλίμα από ΠΔΜ & Columbia University στην Κοζάνη

Η Δυτική Μακεδονία φιλοξενεί το διεθνές θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Columbia University, 18-22 Μαΐου 2026, με επίκεντρο ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και τη δίκαιη μετάβαση.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι ερευνητών για «δύσκολη» χρονιά πυρκαγιών λόγω κλίματος

Φέτος, οι πυρκαγιές παγκοσμίως ξεκίνησαν έντονα, με 50% περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο και 20% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, λόγω κλιματικής αλλαγής και Ελ Νίνιο, προειδοποιούν ερευνητές.
Πυροσβεστικό Σώμα όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση του δικτύου πυρόσβεσης στο Σέιχ Σου από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο για την αντιπυρική περίοδο, έχοντας ολοκληρώσει σειρά εργασιών σε όλη την περιοχή ευθύνης του μέσω του προγράμματος Antinero IV και συμπληρωματικών δράσεων με ανοικτούς δρόμους για άμεση πρόσβαση.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ζητούν δράση για την AMOC με επιστολή στην Επιτροπή

Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους ο Σ. Αρναούτογλου, ζητούν άμεση δράση και ετήσια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για παρακολούθηση της AMOC, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της για το κλίμα, τις καιρικές συνθήκες και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.
Έλληνας πυροσβέστης δάσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιπυρική περίοδος: Τι ισχύει για πολίτες, απαγορεύσεις και ποινές

Η αντιπυρική περίοδος άνοιξε με τέσσερις βασικές απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις από την Πυροσβεστική, για αποφυγή πυρκαγιών λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με αυστηρά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και κακουργηματικές ποινές για εμπρηστές.