ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ο νέος δρόμος του μεταξιού αφήνει αδιάφορες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Χλιαρό είναι το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το κινεζικό σχέδιο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού καθώς η αδιαφάνεια που επικρατέι στη Κίνα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για την δημιουργία των Νέων Δρόμων του Μεταξιού δεν έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, οι περισσότερες ανησυχούν για την αδιαφάνεια.

Από τις 132 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι 20 έχουν καταθέσει προσφορές για σχέδια που συνδέονται με την πρωτοβουλία αυτή κατασκευής τεράστιων έργων υποδομής που θα συνδέουν την Κίνα με τους πελάτες και τροφοδότες της στην Ευρώπη, αλλά και στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ομως οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού, σχέδιο που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επικρίνονται για την έλλειψη διαφάνειας, ενώ βαρύνονται από υποψίες ότι αναπτυσσόμενες χώρες παρακινούνται σε υπερβολικό δανεισμό για εντυπωσιακά έργα χωρίς οικονομική χρησιμότητα.

Η έλλειψη πληροφόρησης για τα σχέδια και ένα «μη διαφανές» σύστημα διαγωνισμών είναι τα βασικά προβλήματα που επικαλούνται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων που κατέθεσαν προσφορές, μόνο το 10% ανέφερε ότι είχε ενημέρωση για το εκάστοτε σχέδιο μέσω δημόσια διαθέσιμης πληροφόρησης.

«Οι περισσότερες έμαθαν γι΄αυτό από συνεργαζόμενες εταιρείες ή από την κινεζική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ορίσθηκαν να συμμετάσχουν», αποκαλύπτει η έρευνα. Οι επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν προς το παρόν «ασήμαντες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γεργκ Βούτκε.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν - και στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεταφορές ή στον τομέα των μηχανικών εργαλείων - είναι εταιρείες που παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες που καμία άλλη κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Γεργκ Βούτκε, το σχέδιο μοιάζει να είναι επικεντρωμένο στην Κίνα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι κινεζικές εταιρείες στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζουν το σύνολο ενός έργου, από την χρηματοδότησή του μέχρι την τροφοδοσία με πρώτες ύλες και την κατασκευή.

Μία τέτοια προσέγγιση επιτρέπει την ταχεία κατασκευή υποδομών, αλλά αποδεικνύεται πηγή «μεγάλης ανησυχίας» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, διότι παραβιάζει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Εμπορικό Επιμελητήριο καλεί κατά συνέπεια το Πεκίνο να διασφαλίσει την διαφάνεια των διαγωνισμών και να εκπονεί μελέτες βιωσιμότητας και οικολογικών συνεπειών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκενγκ Σουάνγκ, έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι διαγωνισμοί στο πλαίσιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού είναι «ανοικτοί και διαφανείς». «Η επικράτηση ή όχι σε έναν διαγωνισμό εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων», είπε.

Στην έκθεσή του, το Εμπορικό Επιμελητήριο καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει προτεραιότητα στη «Στρατηγική της Συνδεσιμότητας», που έχει ως στόχο την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας, βάσει του σεβασμού των κοινωνικών και οικολογικών κανόνων, ώστε να προσφέρει μία αξιόπιστη εναλλακτική στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Διευκολύνσεις για ξένες επιχειρήσεις στο Λιμάνι Εμπορίου Χαϊνάν

Το Πεκίνο θεσπίζει 16 μέτρα για τη στήριξη ξένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Χαϊνάν, με εστίαση σε τομείς όπως το εμπόριο ενέργειας, η υγεία και οι τελωνειακές διευκολύνσεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς στην Ασία για νέες εμπορικές συμφωνίες

Ο Φρίντριχ Μερτς ξεκίνησε την ασιατική του περιοδεία από τη Σιγκαπούρη, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από την Κίνα και της ενίσχυσης εμπορίου, επενδύσεων και συνεργασίας σε τεχνολογία, άμυνα και ασφάλεια.
Ρούμεν Ράντεφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράντεφ: Ευκαιρίες επενδύσεων στη Βουλγαρία με Κινέζο ΥΠΕΞ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ανέδειξε τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας σε ηλεκτρικά οχήματα, ενέργεια, γεωργία και τεχνολογία, κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, εκφράζοντας προσδοκίες για ενίσχυση των σχέσεων.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο ετήσιος προϋπολογισμός R&D εκατονταπλασιάστηκε σε 30 χρόνια

Ο προϋπολογισμός της Κίνας για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκε πάνω από 100 φορές σε 30 χρόνια, φτάνοντας τα 3,93 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2025, καθιστώντας τη χώρα παγκόσμια δύναμη στην επιστήμη, σύμφωνα με το Nature.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για σταθερές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Κίνα και ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία στις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, με την επόμενη συνάντησή τους να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2027.
Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τα ομόλογα Πάντα σε γιουάν

Η έκδοση ομολόγων Πάντα στην Κίνα σημειώνει σημαντική άνοδο φέτος λόγω χαμηλού κόστους και σταθερής αγοράς, με τις μέχρι τώρα εκδόσεις σε γιουάν να ξεπερνούν τα 240 δισ. και να προσελκύουν παγκόσμιους εκδότες.