ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:53
Φώτο: Shutterstock

Ο νέος δρόμος του μεταξιού αφήνει αδιάφορες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Χλιαρό είναι το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για το κινεζικό σχέδιο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού καθώς η αδιαφάνεια που επικρατέι στη Κίνα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για την δημιουργία των Νέων Δρόμων του Μεταξιού δεν έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, οι περισσότερες ανησυχούν για την αδιαφάνεια.

Από τις 132 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο οι 20 έχουν καταθέσει προσφορές για σχέδια που συνδέονται με την πρωτοβουλία αυτή κατασκευής τεράστιων έργων υποδομής που θα συνδέουν την Κίνα με τους πελάτες και τροφοδότες της στην Ευρώπη, αλλά και στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ομως οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού, σχέδιο που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επικρίνονται για την έλλειψη διαφάνειας, ενώ βαρύνονται από υποψίες ότι αναπτυσσόμενες χώρες παρακινούνται σε υπερβολικό δανεισμό για εντυπωσιακά έργα χωρίς οικονομική χρησιμότητα.

Η έλλειψη πληροφόρησης για τα σχέδια και ένα «μη διαφανές» σύστημα διαγωνισμών είναι τα βασικά προβλήματα που επικαλούνται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων που κατέθεσαν προσφορές, μόνο το 10% ανέφερε ότι είχε ενημέρωση για το εκάστοτε σχέδιο μέσω δημόσια διαθέσιμης πληροφόρησης.

«Οι περισσότερες έμαθαν γι΄αυτό από συνεργαζόμενες εταιρείες ή από την κινεζική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ορίσθηκαν να συμμετάσχουν», αποκαλύπτει η έρευνα. Οι επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν προς το παρόν «ασήμαντες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γεργκ Βούτκε.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν - και στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεταφορές ή στον τομέα των μηχανικών εργαλείων - είναι εταιρείες που παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες που καμία άλλη κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Γεργκ Βούτκε, το σχέδιο μοιάζει να είναι επικεντρωμένο στην Κίνα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι κινεζικές εταιρείες στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλίζουν το σύνολο ενός έργου, από την χρηματοδότησή του μέχρι την τροφοδοσία με πρώτες ύλες και την κατασκευή.

Μία τέτοια προσέγγιση επιτρέπει την ταχεία κατασκευή υποδομών, αλλά αποδεικνύεται πηγή «μεγάλης ανησυχίας» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, διότι παραβιάζει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Εμπορικό Επιμελητήριο καλεί κατά συνέπεια το Πεκίνο να διασφαλίσει την διαφάνεια των διαγωνισμών και να εκπονεί μελέτες βιωσιμότητας και οικολογικών συνεπειών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκενγκ Σουάνγκ, έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι διαγωνισμοί στο πλαίσιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού είναι «ανοικτοί και διαφανείς». «Η επικράτηση ή όχι σε έναν διαγωνισμό εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων», είπε.

Στην έκθεσή του, το Εμπορικό Επιμελητήριο καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει προτεραιότητα στη «Στρατηγική της Συνδεσιμότητας», που έχει ως στόχο την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας, βάσει του σεβασμού των κοινωνικών και οικολογικών κανόνων, ώστε να προσφέρει μία αξιόπιστη εναλλακτική στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ώθηση στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

Το 2026 οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ενισχύονται: οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται 68,1%, οι επενδύσεις και ο τουρισμός σημειώνουν άνοδο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίζεται κατά 740 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2025.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν επαναγορά μετοχών

Κινεζικές κρατικές εταιρείες ανακοινώνουν επαναγορές μετοχών ή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην αγορά. Η China Three Gorges Renewables θα λάβει αύξηση έως 3 δισ. γιουάν από τον βασικό μέτοχό της.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Δέσμευση για δίκαιη αγορά και προστασία επενδυτών από την CSRC

Η CSRC δεσμεύεται να ενισχύσει τη σταθερότητα και τη διαφάνεια της κινεζικής κεφαλαιαγοράς, να προστατεύσει τους επενδυτές και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Γου Τσινγκ σε συμπόσιο στο Πεκίνο.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θα αντιδράσουμε στην εθνικοποίηση της British Steel από το Λονδίνο

Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εθνικοποίηση της British Steel από το Ηνωμένο Βασίλειο και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της, εφόσον προκύψει ανάγκη, μετά την πλήρη ανάληψη ελέγχου της εταιρείας για λόγους ασφάλειας.
Αυτοκινητοβιομηχανία ρομπότ γραμμή
ΔΙΕΘΝΗ

Η XPeng εξετάζει παραγωγή αυτοκινήτων σε εργοστάσια της Γερμανίας

Η κινεζική XPeng μελετά το ενδεχόμενο παραγωγής αυτοκινήτων σε υπολειτουργούντα εργοστάσια στη Γερμανία, καθώς οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τις μονάδες τους εν μέσω έντονου ανταγωνισμού και χαμηλών περιθωρίων.