ΓΔ: 1402.59 0.35% Τζίρος: 9.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Allianz: Αύξηση των ασφαλίστρων στην Ελλάδα 3,6% ετησίως τα επόμενα χρόνια

Στην Ελλάδα, τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033.

Η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,2 δισ. ευρώ (4,8%) το 2022, «αγγίζοντας» τα 5,2 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γειτονικές χώρες, όπου η δραστηριότητα στον κλάδο Ζωής μειώθηκε, και οι τρεις κλάδοι ασφάλισης (Περιουσίας και Ατυχημάτων, Ζωής και Υγείας) παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 2,4%, στα 2,4 δισ. ευρώ, οι ασφαλίσεις περιουσίας & ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 6,5%, στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ και η σχετικά περιορισμένη -ακόμη- αγορά της ασφάλισης υγείας αυξήθηκε κατά 9,9%, στα 0,4 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία για την χώρα μας προκύπτουν από την τελευταία έκθεση «Allianz Global Insurance Report», της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, η οποία αναλύει την εξέλιξη των ασφαλιστικών αγορών παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον για την χώρα μας αναμένεται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα κατά 3,6% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033. Οι κλάδοι ζωής και περιουσίας και ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί, ενώ η υγεία θα παραμείνει ο μικρότερος κλάδος, αλλά θα είναι ο πιο δυναμικός.

Στήριγμα σε περίοδο αναταράξεων

Σε οικονομικούς όρους, όπως αναφέρεται στην σχετική ανάλυση, η πορεία εντός ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια. Πέντε διαρθρωτικοί παράγοντες θα καθορίσουν τον πληθωρισμό: τα δημογραφικά στοιχεία, η απο-παγκοσμιοποίηση, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση και το χρέος. Συνολικά, αυτοί οι πέντε παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τον ετήσιο πληθωρισμό έως και 1 ποσοστιαία μονάδα. «Η ασφάλιση αποδεικνύει την αξία της σε περιόδους αναταράξεων με υψηλό πληθωρισμό και μικρή ανάπτυξη», δήλωσε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz. «Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να αναιρέσει τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί να εξομαλύνει τον αντίκτυπό του με την πάροδο του χρόνου, λειτουργώντας ως μαξιλάρι ασφαλείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στις ατομικές ασφαλίσεις περιουσίας & ατυχημάτων, όπως οι ασφάλιση οχημάτων και κατοικίας ακολούθησαν τον ονομαστικό πληθωρισμό με μεγάλο περιθώριο πέρυσι. Η ασφάλιση εξομαλύνει την καμπύλη του οικονομικού κύκλου για τους πελάτες της».

Ανάδειξη της συνέχειας

Γενικότερα, παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό -ή, ίσως, ακριβώς εξαιτίας του - τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας 4.190 δισ. ευρώ στο παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρων. Το 2033, τα έσοδα από ασφάλιστρα θα φτάσουν τα 4,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο ζωής, τα 3,1 τρισ. ευρώ στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων και τα 2,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο υγείας.

Με 1,726 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα αφορά τον κλάδο ζωής. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη (+4,7%) την επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να υστερεί αρκετά σε σχέση με τη γενική οικονομική ανάπτυξη (+5,2%). Έτσι, η ασφαλιστική διείσδυση θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,8%. Η Ασία θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για τον κλάδο ζωής παγκοσμίως, με την ετήσια ανάπτυξη (εκτός της Ιαπωνίας) να αναμένεται να ανέλθει στο 7,5%. Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης ασφαλίστρων σε απόλυτη τιμή (866 δισ. ευρώ), περισσότερο από τη Βόρεια Αμερική (377 δισ. ευρώ) και την Ευρώπη (276 δισ. ευρώ) μαζί.

Στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, τα πρόσθετα ασφάλιστρα θα ανέλθουν σε 1,282 δισ. ευρώ έως το 2033. Αυτό αντιπροσωπεύει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,0%, περίπου σε συμφωνία με την προηγούμενη δεκαετία (5,1%) και τη γενική οικονομική ανάπτυξη (5,2%). Συνεπώς, η ασφαλιστική διείσδυση θα μειωθεί ελαφρά μόνο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (σε 2,0%). Όπως και στον κλάδο ζωής, η Ασία (πλην της Ιαπωνίας) είναι ο ξεκάθαρος πρωταθλητής ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων περιοχών με ετήσιο ποσοστό +8,1%. Σε απόλυτες τιμές, ωστόσο, η σημασία της περιοχής είναι μικρότερη από ό,τι στον κλάδο ζωής: «μόνο» περίπου το 35% της αναμενόμενης αύξησης των ασφαλίστρων (448 δισ. ευρώ) αποδίδεται στην Ασία, έναντι 357 δισ. ευρώ στη Βόρεια Αμερική και 168 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033. Οι κλάδοι ζωής και περιουσίας & ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί, με μέγεθος αγοράς 3,2 δισ. ευρώ ο καθένας. Η υγεία θα παραμείνει ο μικρότερος κλάδος (1,2 δισ. ευρώ), αλλά θα είναι ο πιο δυναμικός, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί περισσότερο από τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς (+11,4% ετησίως).

Η σημασία του μετασχηματισμού

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές και τους νέους και αυξανόμενους κινδύνους, αυτή η πρόβλεψη για την ασφαλιστική παραγωγή, η οποία υποδηλώνει - περισσότερο ή λιγότερο - μία συνέχεια, μπορεί να αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για την «επιφάνεια» της ανάπτυξης ασφαλίστρων, καθώς οι υποκείμενες αλλαγές είναι περισσότερο σημαντικές.

Η τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστών. Τα οικοσυστήματα, για παράδειγμα, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόσβαση των πελατών, προσφέροντας όχι μόνο εξατομικευμένα προϊόντα, αλλά ολοκληρωμένες λύσεις για τις ανάγκες τους, είτε πρόκειται για μετακίνηση, διαβίωση, ταξίδια και περιουσία, είτε για υγεία. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στην ανάλυση δεδομένων, φέρνοντας επανάσταση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας -από την ανάληψη κινδύνου έως τη διαχείριση αποζημιώσεων.

«Διατηρώντας την κοινωνική της συνάφεια, η ασφαλιστική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη αλλαγή στο επιχειρηματικό της μοντέλο», δήλωσε η Patricia Pelayo Romero, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Η πρόταση αξίας των ασφαλιστικών θα εξελιχθεί, από απλή οικονομική αποζημίωση, σε διαχείριση κινδύνου και ολιστικές προσφορές υπηρεσιών για πρόληψη και μετριασμό των κινδύνων. Αυτό συνεπάγεται πως, για να καλύψουμε τα μεγάλα κενά προστασίας - στις φυσικές καταστροφές, τον κυβερνοχώρο, την υγεία ή τις συντάξεις -, ενδέχεται να μην αρκεί η κινητοποίηση περισσότερων ασφαλίστρων, καθιστώντας την πρόληψη των κινδύνων από την αρχή ολοένα και πιο σημαντική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Allianz: Αναλαμβάνει χρέη Chief Operations Officer η Ισαβέλλα Βήτου

Η κα Βήτου από τον Ιανουάριο 2023 ανέλαβε ως Chief Strategy & Integration Officer το δύσκολο έργο του συντονισμού των εργασιών της ενοποίησης και αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντα της στη θέση του κ. Στέφανου Βερζοβίτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για έναν στους πέντε συνταξιούχους

Όπως εξηγεί πάντως η κυβέρνηση, ειδικά στην δυτική Γερμανία, κυρίως οι γυναίκες έχουν πολλά διαλείμματα στην εργασία τους, περισσότερη μερική απασχόληση και συχνά χαμηλότερες αποδοχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υψηλές αποδόσεις και διακρίσεις για αμοιβαία κεφάλαια της Allianz ΑΕΔΑΚ

Tα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η εταιρία κατέκτησαν 4 πρώτες θέσεις και 4 δεύτερες θέσεις στις 8 κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων που συμμετείχαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη: Συνεργασία με Allianz Trade στην ασφάλιση πιστώσεων

Η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη θα στηρίζει τις επιχειρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να προβλέπουν τους εμπορικούς πιστωτικούς κινδύνους, να προστατεύουν τις ταμειακές ροές τους και να προωθούν αποτελεσματικά την εμπορική τους πολιτική και την υγιή τους ανάπτυξη.