ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα Μπάιντεν στους τεχνολογικούς κολοσσούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εξεταστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα επιμένει στην ανάγκη καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο.

Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει τους επικεφαλής πολύ προχωρημένων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) επιχειρήσεων όπως η Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic, για μια «ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους» που συνδέονται με τις τεχνολογίες αυτές με αρκετά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

«Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους σημερινούς και βραχυπρόθεσμους κινδύνους που διακρίνουμε στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης», αναφέρεται στην πρόσκληση για την συζήτηση αυτή, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP την Τρίτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει επίσης να εξεταστούν «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί και άλλους τρόπους συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός επωφελείται των προόδων στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ παράλληλα τον προστατεύουμε από τους κινδύνους».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις επικεφαλής των επιχειρήσεων, Σαμ Άλτμαν για την OpenAI, Ντάριο Αμοντέι για την Anthropic, Σάτια Ναντέλα για την Microsoft και Σούνταρ Πιτσάι για την Google, επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σαφώς τον τελευταίο μήνα ότι οι επιχειρήσεις αυτές «θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή προτού τα θέσουν στη διάθεση του κοινού», επισημαίνεται στην πρόσκληση.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιμείνει στην ανάγκη «καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο». Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με διάφορους ερευνητές, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να τροφοδοτήσουν τις σκέψεις που γίνονται σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η τεχνολογία αυτή έχει μεγάλη παρουσία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων εδώ και χρόνια, από τους αλγόριθμους προτάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα λογισμικά προσλήψεων και πολλές οικιακές συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο η επιτυχία που είχε αυτόν τον χειμώνα το ChatGPT, εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που αλληλεπιδρά σαν να συνομιλεί της OpenAI, μια νεοφυής επιχείρηση που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Microsoft, πυροδότησε έναν αγώνα δρόμου για ολοένα πιο έξυπνα και ικανά συστήματα, τα οποία προκαλούν νέου μεγέθους ενθουσιασμό και ανησυχίες.

Ιδίως όταν ο Άλτμαν, ο επικεφαλής της OpenAI, κάνει λόγο για την επερχόμενη έλευση της λεγόμενης «γενικής» Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν τα προγράμματα θα είναι «πιο έξυπνα από τους ανθρώπους εν γένει».

Ο Τζόφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τους «σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google.

Όσον αφορά την ρύθμιση, η Ευρώπη ελπίζει να πρωτοστατήσει εκ νέου με ένα επί τούτου ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έκανε με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε στα τέλη του 2022 «σχέδιο για μια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη», ένα σύντομο κείμενο που απαριθμεί γενικές αρχές, όπως η προστασία από επικίνδυνα συστήματα ή συστήματα που είναι δυνατόν να σφάλλουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να περιορίσουν τις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η πολιτική θα βασιστεί σε ένα νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για αποστολές τσιπ AI σε κέντρα δεδομένων σε μέρη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί η επόμενη επιτυχία στην ΤΝ δεν θα έρθει από την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία παραμένει σταθερή αλλά εύθραυστη, χωρίς να έχει αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, σύμφωνα με τον δρ Μιχάλη Μπλέτσα. Τόνισε το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη δυσκολία ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα.
Οθόνη Nasdaq στο χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street, ανησυχία για τις τεχνολογικές μετοχές

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για υπερτιμημένες μετοχές τεχνητής νοημοσύνης υπερίσχυσαν του αρχικού ενθουσιασμού από τα κέρδη της Nvidia. Ο Dow Jones -0,84%, ο Nasdaq -2,16%.
Λογότυπο OpenAI και SearchGPT
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο Λάρι Σάμερς από το ΔΣ της OpenAI λόγω σχέσης με Έπστιν

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, παραιτήθηκε από το ΔΣ της OpenAI μετά από αποκαλύψεις για στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπστιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον δημόσιο βίο, ενώ το Χάρβαρντ ξεκινά νέα έρευνα για την υπόθεση.
Λογότυπο Nvidia χρηματιστήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nvidia και Microsoft επενδύουν 15 δισ. δολάρια στην Anthropic A.I.

Η Nvidia και η Microsoft επενδύουν 10 και 5 δισ. δολάρια αντίστοιχα στην Anthropic, γνωστή για το AI εργαλείο Claude, ενώ η start-up θα αγοράσει cloud υπηρεσίες Azure αξίας 30 δισ. και θα προσφέρει το Claude σε επιχειρηματικούς πελάτες.