ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρήση smartphone χεριών
Πηγή: Shutterstock

Δοκιμή στη Βρετανία για το νέο σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης στα κινητά

«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Στις 3:00 μ.μ. της Κυριακής, στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στη Βρετανία θα ηχήσει «συναγερμός» συνοδευόμενος από δόνηση και μήνυμα για «έκτακτη ανάγκη» (σ.σ. όπως οι ειδοποιήσεις του 112). Πρόκειται για το νέο σύστημα προειδοποίησης που θέλει να δοκιμάσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση για να προειδοποιεί τους πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλους σοβαρούς κινδύνους).

«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Θα λάβετε ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σας, συνοδευόμενο από ηχητικό σήμα και δόνηση διάρκειας έως και 10 δευτερολέπτων. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια», εξήγησε. Η ηχητική ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί ακόμη κι αν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε αθόρυβη λειτουργία.

«Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε», πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή», υπογραμμίζει η Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στους επικριτές με το περίφημο βρετανικό σλόγκαν από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραφε την Τρίτη: «Ποια ιδιοφυία θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα να τρομοκρατηθεί όλη η χώρα στις 3:00 μ.μ. μιας Κυριακής;»

Οι οδηγοί έχουν προειδοποιηθεί να μην σηκώσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις μπορούν να τις απενεργοποιήσουν μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής τους. Οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν ένα διάλειμμα λίγο πριν από τις 15:00, προκειμένου ο «συναγερμός» να μην διαταράξει κάποια από τις αναμετρήσεις που φιλοξενούνται στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας.

Τα θέατρα του Λονδίνου θα ζητήσουν από τους θεατές να κλείσουν εντελώς τα κινητά τους, ώστε να μην ηχήσει ο «συναγερμός» εν μέσω παράστασης.

Η Τζούντι Έντγουορθι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ (νότια Αγγλία), τονίζει ότι η εφαρμογή ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης αποτελεί θετική εξέλιξη, έστω κι αν η πρεμιέρα του προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους. Εφόσον «οι πολίτες κοιτάξουν τα τηλέφωνά τους, διαβάσουν το μήνυμα και ενεργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες σε αυτό, μπορούμε να πούμε ότι θα έχει λειτουργήσει», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο PA Media (πρώην Press Association).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχρεώθηκε σε παραίτηση διευθυντής μουσείου στις ΗΠΑ λόγω άρνησης δωρεάς

Ο διευθυντής του Μουσείου Αϊζενχάουερ παραιτήθηκε μετά την άρνησή του να δωρίσει σπαθί στον βασιλιά Κάρολο Γ΄, όπως ζήτησε ο Τραμπ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Μάντσεστερ: Συριακής καταγωγής 35χρονος ο βασικός ύποπτος για επίθεση σε συναγωγή – Τρεις συλλήψεις ακόμη

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως ο 35χρονος Τζιχάντ Αλ Σάμι, Βρετανός συριακής καταγωγής, είναι ο δράστης της επίθεσης στη συναγωγή Χίτον Παρκ, όπου σκότωσε και τραυμάτισε άτομα πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Διασώστες ασθενοφόρου Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί υπουργοί: Η Βρετανία δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία

Ο Νετανιάχου καταδίκασε την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» σε συναγωγή του Μάντσεστερ, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επέκρινε το Λονδίνο για την άνοδο του αντισημιτισμού και εξέφρασε την οδύνη του για το περιστατικό ανήμερα του Γιομ Κιπούρ.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία πρέπει ξανά να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό

Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση του αντισημιτισμού, μετά την πολύνεκρη επίθεση έξω από συναγωγή στο Μάντσεστερ ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, υπογραμμίζοντας τη σημασία υπεράσπισης των αξιών της χώρας.