ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ο κινεζικός στρατός περικυκλώνει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα πως η Κίνα την ενημέρωσε για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κοντά στην Ταϊβάν από τις 16 έως τις 18 Απριλίου, λέγοντας ότι έχει σχέση με αεροδιαστημικές δραστηριότητες.

Η Κίνα σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο βόρεια της Ταϊβάν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του αυτοδιοικούμενου νησιού, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις πτήσεις στην περιοχή εν μέσω εντατικών στρατιωτικών γυμνασίων από το Πεκίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πληροφορία που είχε μεταδώσει προηγουμένως το Reuters για κλείσιμο του εναέριου χώρου, ο Γιαν Γιου-χσιέν, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε πως η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» θα πέσει μέσα στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της χώρας, περίπου 85 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της.

«Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές διεθνείς πτήσεις προς την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το βόρειο τμήμα της Ταϊβάν», είπε ο Γιαν, ο οποίος πρόσθεσε πως το υπουργείο είναι ενήμερο για την εξέλιξη αυτή και την παρακολουθεί στενά.

Η ADIZ είναι ένα τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου το οποίο οι χώρες μπορούν αυθαίρετα να ορίσουν ως δικό τους για να το επιτηρούν. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για την κατάσταση.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα συμπέσει με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ιαπωνία τις ίδιες ημερομηνίες.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος δήλωσε πως η απαγόρευση πτήσεων θα μπορούσε να επηρεάσει το 60% έως 70% των πτήσεων ανάμεσα στη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τις πτήσεις ανάμεσα στην Ταϊβάν και στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Όταν η Κίνα επέβαλε τέτοιους περιορισμούς στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων τον περασμένο Αύγουστο, υπήρξε σημαντική διαταραχή πτήσεων στην περιοχή, απαιτώντας από ορισμένα αεροπλάνα επιπλέον καύσιμα, σύμφωνα με την OPSGROUP, έναν συνεταιρισμό της αεροπορικής βιομηχανίας που δίνει συμβουλές για τους κινδύνους στις πτήσεις.

Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως δεν υπήρξαν σημαντικές ακυρώσεις πτήσεων προς ή από την Ιαπωνία στη διάρκεια εκείνων των γυμνασίων.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα δήλωσε πως η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν σπρώχνει την Ταϊβάν σε «ταραγμένα νερά» μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στην Καλιφόρνια.  Το ταξίδι εξόργισε το Πεκίνο και οδήγησε στη διεξαγωγή τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων που σχεδιάστηκαν ώστε να δείξουν πώς θα μπορούσε να ξαναπάρει με τη βία τον έλεγχο του αυτοδιοικούμενοι νησιού, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της.

Η Κίνα θεωρεί πως η Τσάι επιδιώκει την αυτονομία της Ταϊβάν και έχει απορρίψει επανειλημμένες εκκλήσεις της για συνομιλίες. Η Τσάι λέει πως θέλει ειρήνη όμως η κυβέρνησή της θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν, αν δεχθεί επίθεση.

«Η Τσάι Ινγκ-γουέν έφερε τον κίνδυνο στην Ταϊβάν. Η Τσάι Ινγκ-γουέν πλεύρισε εντελώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σπρώχνοντας την Ταϊβάν σε ταραγμένα νερά», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν (TAO), Ζου Φενγκλιάν. Ο Ζου είπε πως τα γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ήταν «μια σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας και της πρόκλησης από αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και εξωτερικές δυνάμεις».

Η Τσάι, που επέστρεψε στην Ταϊβάν μία ημέρα πριν από την έναρξη των γυμνασίων, είπε πως το ταξίδι ήταν μια επιτυχία και πως εξασφάλισε υποστήριξη απέναντι σε έναν επιτιθέμενο που απειλεί την ελευθερία του νησιού.

«Με το ταξίδι αυτό στείλαμε και πάλι ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως η Ταϊβάν είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία, το οποίο κέρδισε αναγνώριση και υποστήριξη από τους δημοκρατικούς εταίρους μας», δήλωσε η Τσάι σε συνάντηση με Καναδούς κοινοβουλευτικούς στο γραφείο της στην Ταϊπέι.

Το Πεκίνο συνέχισε τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν παρότι ανακοίνωσε πως οι τριήμερες ασκήσεις είχαν τελειώσει, όπως είχε προγραμματιστεί, προχθές Δευτέρα. Το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες εντόπισε 35 κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα και οκτώ σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν.

Από αυτά τα αεροπλάνα, 14 διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, σύμφωνα με χάρτη που έδωσε το υπουργείο -- η γραμμή χρησιμεύει κανονικά ως ανεπίσημο σύνορο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μεταξύ των αεροσκαφών που διέσχισαν τη μέση γραμμή ήταν πέντε μαχητικά Su-30 στο βόρειο άκρο της, με τα υπόλοιπα να τη διασχίζουν σε σημεία στο κέντρο και νότια.

Παρότι τα κινεζικά μαχητικά προηγουμένως διέσχιζαν περιστασιακά μόνο τη μέση γραμμή, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας το κάνει τακτικά αφότου ξεκίνησε παιχνίδια πολέμου κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο έπειτα από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Η Κίνα λέει πως δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της γραμμής.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Ο πρόεδρος Λάι ζητά αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 40 δισ.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ανακοίνωσε πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. δολαρίων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αποτροπή κινεζικής εισβολής και την ενίσχυση της ασφάλειας της νήσου.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι ζητά καλές σχέσεις με Κίνα, σταθερή στάση για Ταϊβάν

Η πρωθυπουργός Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι επεσήμανε τη βούληση για εποικοδομητική σχέση με την Κίνα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιαπωνίας για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη, παρά τις εντάσεις με το Πεκίνο.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Διακόπτει εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών λόγω διπλωματικής έντασης

Η Κίνα εξετάζει νέα αναστολή εισαγωγών ιαπωνικών θαλασσινών μετά τις δηλώσεις Τακαΐτσι για την Ταϊβάν, επαναφέροντας την ένταση που είχε ξεσπάσει με την απόρριψη επεξεργασμένων υδάτων της Φουκουσίμα.
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έντονη διαμαρτυρία προς Τόκιο για δηλώσεις Τακαΐτσι περί Ταϊβάν

Η Κίνα εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία σε Ιάπωνα διπλωμάτη για δηλώσεις της πρωθυπουργού Τακαΐτσι σχετικά με την Ταϊβάν, ενώ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει την ασφάλεια των ξένων πολιτών στη χώρα.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Τόκιο προειδοποιεί τους πολίτες του στην Κίνα λόγω έντασης

Η Ιαπωνία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κίνα να είναι προσεκτικοί λόγω αυξημένης έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών μετά από δηλώσεις για την Ταϊβάν. Συνίσταται αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και μετακινήσεις σε ομάδες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.