ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πλήθος διαδηλωτών Ισπανίας
Πλήθος ηλικιωμένων διαδηλωτών συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό στην Ισπανία.

Μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία λόγω του κόστους στέγασης

«Υπάρχει μια τεράστια στεγαστική κρίση σήμερα», είπε η Ρίτα Σίλβα, από τον όμιλο κατοικιών Habita, στη διαμαρτυρία της Λισαβόνας. «Πρόκειται για κοινωνική έκτακτη ανάγκη». 

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων πόλεων σε όλη την Πορτογαλία το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών σε μια περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα.

«Υπάρχει μια τεράστια στεγαστική κρίση σήμερα», είπε η Ρίτα Σίλβα, από τον όμιλο κατοικιών Habita, στη διαμαρτυρία της Λισαβόνας. «Πρόκειται για κοινωνική έκτακτη ανάγκη». Η Πορτογαλία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων κέρδιζαν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα πέρυσι. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.

Τα ενοίκια στη Λισαβόνα, ένα τουριστικό hotspot, έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης έχουν εκτοξευθεί κατά 137% εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη στέγαση. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία δεδομένων ακινήτων, την Casafari.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους. Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα είναι περίπου 1.350 ευρώ, έδειξε μελέτη της πύλης κατοικιών Imovirtual. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο στέγασης που, μεταξύ άλλων μέτρων, τερμάτισε το αμφιλεγόμενο σύστημα «Golden Visa» και απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα της Airbnb, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν αρκεί να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords. Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. «Με τον μισθό μου, που είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό στη Λισαβόνα, δεν μπορώ να νοικιάσω ένα διαμέρισμα γιατί είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο Nuncio Renzi, στέλεχος πωλήσεων από την Ιταλία που ζει στην πρωτεύουσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Κινητοποιήσεις διεκδίκησης του δικαιώματος στη στέγαση

Χιλιάδες διαδήλωσαν σε Λισαβόνα και Πόρτο για το δικαίωμα στη στέγαση, παρά την απομάκρυνση σκηνών και 55 συλλήψεις. Ακτιβιστές ψήφισαν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία στην πλατεία Ρόσιο με συνθήματα κατά της εμπορευματοποίησης της πόλης.
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Νομοσχέδιο για ευκολότερες εξώσεις ενοικιαστών

Η πορτογαλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση μεταρρύθμιση που επιταχύνει τις εξώσεις ενοικιαστών για χρέη δύο ενοικίων, με ιδιοκτήτες πλέον να ζητούν έως τρία ενοίκια προκαταβολικά. Οι αλλαγές έγιναν με στήριξη της δεξιάς.
Λισαβόνα, Πορτογαλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λισαβόνα: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαμαρτυρίας για τη στέγη

Η πορτογαλική αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών κατά της ακριβής στέγης στη Λισαβόνα, κάνοντας συλλήψεις και τραυματίζοντας ελαφρά διαδηλωτές. Η κρίση στη στέγη πλήττει κυρίως τους νέους λόγω υψηλών ενοικίων και τιμών.
Ανδρέας Πρωτόπαπας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακίνητα: Γιατί η αγορά με μετρητά δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση

Η αγορά κατοικίας χωρίς δάνειο θεωρείται ασφαλής επιλογή. Όμως η σωστή χρηματοδότηση μπορεί να διατηρήσει ρευστότητα και να ανοίξει νέες επενδυτικές δυνατότητες. Γράφει ο Ανδρέας Πρωτόπαπας*.
Λυκαβηττός Αθήνα πανοραμική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οσμή αερίου σε σπίτι στον Λυκαβηττό – Λύθηκε το πρόβλημα

Συναγερμός προκλήθηκε το πρωί στον Λυκαβηττό λόγω οσμής αερίου από οικία. Πυροσβεστική και Αστυνομία έσπευσαν στο σημείο, διακόπηκε η κυκλοφορία, αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα από τη ΔΕΦΑ και ηρεμία επανήλθε.
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σκηνές διαμαρτυρίας σε Λισαβόνα και Πόρτο για τη στεγαστική κρίση

Δεκάδες διαδηλωτές στη Λισαβόνα και το Πόρτο διατηρούν στημένες σκηνές, απαιτώντας μέτρα για φθηνότερη στέγαση, αψηφώντας τις αρχές που προειδοποιούν για διώξεις λόγω κατάληψης δημόσιου χώρου.