ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κάρολος Γ΄ χαμογελαστός
Φωτο: ΑΠΕ

Γαλλία: Στο «στόχαστρο» των διαδηλωτών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου

Έτοιμοι να «υποδεχθούν» τον Βασιλιά Κάρολο με διαδηλώσεις και δυναμικές απεργίες είναι οι Γάλλοι συνδικαλιστές. Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας.

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του Βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

«Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Drone της Κοπεγχάγης σε αποστολή στο Ορμούζ με Γαλλία-Βρετανία

Η Δανία θα συμμετάσχει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αποστολή που ηγούνται Γαλλία και Βρετανία για προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διασφάλιση ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Ρεκόρ ζέστης και δεκάδες πνιγμοί στη Γαλλία

Στη Γαλλία 40 άτομα πνίγηκαν από 18/6 λόγω καύσωνα, ενώ στη χώρα καταγράφηκε η πιο ζεστή νύχτα. Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία, καθώς η δυτική Ευρώπη πλήττεται από δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα σε έναν μήνα.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας διαρκείας σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 40°C και αυστηρά μέτρα στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ η Βρετανία προειδοποιεί για τροπικές νύχτες. Οι ειδικοί αποδίδουν την ένταση στην κλιματική αλλαγή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου, τονίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομία. Δηλώνουν στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.