ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Παλάτι του Ουέστμινστερ

Βρετανία: Ανησυχία για την αποδέσμευση του Ιράν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι ανησυχητική και η Βρετανία συζητά με τους εταίρους της ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ ισχυρή» σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα και επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη άνδρα στην Κύπρο για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική βάση

Στην Κύπρο συνελήφθη άνδρας με βρετανική και αζερική υπηκοότητα, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της από το Ιράν

Η Βρετανία απέσυρε προσωρινά το διπλωματικό προσωπικό της από το Ιράν λόγω της κρίσης και των συνεχών αμερικανικών επιθέσεων. Η πρεσβεία λειτουργεί εξ αποστάσεως, ενώ συνιστάται στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες σε 39χρονο για παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες του Ιράν

Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε 39χρονο από το Λίβερπουλ για φερόμενη βοήθεια στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν, βάσει της νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας σήμερα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Απαγόρευση δύο ιρανικών οργανώσεων για αντισημιτικές επιθέσεις

Η Βρετανία χαρακτήρισε ως τρομοκρατικές το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και ακόμη μία ιρανική οργάνωση, δίνοντας νέες εξουσίες στην αστυνομία για την αντιμετώπιση σχετικών απειλών μετά από αντισημιτικές επιθέσεις.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης

Η Βρετανία χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ποινικοποιώντας τη συμμετοχή, τις συγκεντρώσεις και τη δημόσια χρήση του λογοτύπου τους.