ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Κίνας

Το Πεκίνο κάνει λόγο για «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν

«Η Κίνα θα πρέπει να σέβεται τη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στις βασικές έννοιες της κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας», δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της νήσου, ως απάντηση, σε αυτό το σχόλιο του Κινέζου πρωθυπουργού.

O Kινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία της «ειρηνικής επανένωσης» της χώρας, λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, ο Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε την αρχή της «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική του κόμματός μας για «την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν» και να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να προωθήσει την επανένωση», είπε ο πρωθυπουργός στους περίπου 3.000 βουλευτές στο επιβλητικό Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στο νησί, ανταποκρινόμενη σε αυτό που αποκαλεί «συνωμοσία» της Ταϊπέι με την Ουάσινγκτον, του κύριου υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν. Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε μια επίδειξη ισχύος με αφορμή την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε επίσης στη σημερινή ομιλία του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα πρέπει να ενισχύσουν την πολεμική τους ετοιμότητα, εντείνοντας τη στρατιωτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο κινεζικός προϋπολογισμός προβλέπει φέτος αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022 (όταν είχαν αυξηθεί κατά 7,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

«Η Κίνα θα πρέπει να σέβεται τη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στις βασικές έννοιες της κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας», δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της νήσου, ως απάντηση στα σχόλια του Κινέζου πρωθυπουργού. «Η Κίνα θα πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις Πεκίνου-Ταϊπέι με λογικό και ισότιμο τρόπο καθώς και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε επίσης σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Θα αποτρέψουμε ανεξαρτησία και ξένες παρεμβάσεις στην Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει όσους στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τις ξένες παρεμβάσεις, τονίζοντας πως η επανένωση με την Ταϊβάν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πρότεινε πώληση όπλων στην Κίνα, εν μέσω έντασης με την Ταϊβάν

Ο Τραμπ πρότεινε στην Κίνα να αγοράσει αμερικανικά όπλα, θέλοντας να αμβλύνει τις κινεζικές ανησυχίες για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά ΗΠΑ και Ιράν να λύσουν διαφορές για την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να επιλύσουν άμεσα τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ προέτρεψε τον Τραμπ για σύνεση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Σι «εξαιρετική».
Μεγάλος τροπικός κυκλώνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Πάνω από 600.000 εκκενώσεις λόγω τυφώνα στη Γουεντζόου

Η Κίνα απομάκρυνε πάνω από 600.000 ανθρώπους ενόψει του τυφώνα Μπάβι, που αναμένεται να πλήξει την Γουεντζόου. Ο Μπάβι παραμένει επικίνδυνος, φέρνοντας ισχυρές βροχές παρά την εξασθένησή του, με την άφιξή του να αναμένεται τα ξημερώματα Κυριακής.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Απαγόρευση εισόδου σε 4 Νεοζηλανδούς βουλευτές για ταξίδι στην Ταϊβάν

Η Νέα Ζηλανδία θα διαμαρτυρηθεί στο Πεκίνο μετά την απαγόρευση εισόδου σε τέσσερις βουλευτές της που επισκέφθηκαν την Ταϊβάν, τονίζοντας πως τέτοιες επισκέψεις συμμορφώνονται με την πολιτική της Μίας Κίνας.