ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λειψυδρία και νερό
Χέρια που προσπαθούν να πάρουν νερό από άδειο βρύση, σύμβολο λειψυδρίας.

Κόστα Ρίκα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας μόλυνσης του νερού

Η βόρεια χώρα είναι αντιμέτωπη με εισβολή χρυσωρύχων, που χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα για να επεξεργάζονται μετάλλευμα με συνέπεια, να προκληθεί τεράστια ζημιά στα νερά της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος της βόρειας επαρχίας Αλαχουέλα, εξαιτίας της μόλυνσης του πόσιμου νερού από υδράργυρο προερχόμενο από παράνομα μεταλλεία.

«Υπέγραψα σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό της Κρουσίτας, που θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε πόρους από τα κεφάλαια της CNE (σ.σ. της εθνικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) και να κινήσουμε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για να επιλύσουμε την κατάσταση», ανέφερε ο Κοσταρικανός πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τη μόλυνση των υδάτινων πόρων στην περιοχή καταγγέλλουν δήμαρχοι και κάτοικοι, που είναι αναγκασμένοι προσωρινά να εφοδιάζονται με πόσιμο νερό από βυτιοφόρα οχήματα, όσο διενεργούνται έρευνες.

«Θα αναλάβουμε σθεναρή δράση για το ζήτημα, είναι καθ’ οδόν drones», είπε ο κ. Τσάβες. «Λάβαμε αναφορές για απίστευτες παρανομίες, τις οποίες έχουμε καθήκον να πατάξουμε», όμως «λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης, δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Από τον Νοέμβριο του 2022, εντοπίστηκε σε δήμους και κοινότητες της περιοχής «αύξηση του επιπέδου μόλυνσης των συστημάτων και των πηγών πόσιμου νερού», συγκεκριμένα «παρουσία υδραργύρου υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα επίπεδα», τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κοινότητες που αφορά το μέτρο είναι οι Κρουσίτας, Ελ Ρόβλε, Τσαμόρο, Τσορέρας, Γιάνο Βέρδε και Ελ Χοκότε, καθώς και πολλές άλλες μικρές κοινότητες στη βόρεια Κόστα Ρίκα, κοντά στα σύνορα με τη Νικαράγουα.

Η βόρεια Κόστα Ρίκα είναι αντιμέτωπη με εισβολή χρυσωρύχων, που χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα για να επεξεργάζονται μετάλλευμα με συνέπεια, όπως στηλιτεύουν οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας, να προκληθεί τεράστια ζημιά στη γη και στα νερά της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης εξόρυξης χρυσού στην Κόστα Ρίκα εντοπίζεται στην περιοχή βόρεια της Κρουσίτας, όπου η καναδική εταιρεία Infinito Gold είχε καταστήσει γνωστό πως σκόπευε να ανοίξει μεταλλείο, όμως εμποδίστηκε από τα δικαστήρια, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Όμως παράνομοι μεταλλωρύχοι εξορύσσουν πλέον χρυσό από φλέβες χωρίς άδεια και επεξεργάζονται το μετάλλευμα με υδράργυρο και κυανίδιο.

Η έκθεση του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του, να οδηγήσει ως ακόμη και σε θανάτους, σύμφωνα με επιστήμονες και γιατρούς.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για το νερό: Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προειδοποιούν με προσφυγές οι δήμοι. Διαθέσιμα μόνο 543 εκατ. ευρώ για την υδατική θωράκιση της χώρας, όταν χρειάζονται 10 δισ. ευρώ.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Ιστορικής σημασίας η παγκόσμια αναγνώριση του Ολύμπου

Στην εθνική σημασία που έχει για τη χώρα μας η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να εγγράψει την «Ευρύτερη Περιοχή του Ολύμπου» στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άδεια παραλία Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλεξανδρούπολη: Δύο λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε παραλίες

Δύο Βούλγαροι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους σε παραλίες της Αλεξανδρούπολης. Ένας 73χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την παραλία ΕΟΤ και, παρά τις πρώτες βοήθειες, διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, ανέλυσε στη Βουλή τη νέα εθνική πολιτική για το νερό, κάνοντας λόγο για δομική μεταρρύθμιση που προωθεί ενιαία διαχείριση, συντονισμό και διασφαλίζει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό για όλους.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αναγκαία μεταρρύθμιση για ασφαλές, προσιτό και επαρκές νερό

Μια ολιστική, νέα εθνική πολιτική για το νερό που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Όσα είπε ο Σταύρος Παπασταύρου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου για το νερό.
Ξηρασία λίμνης
ΔΙΕΘΝΗ

Η κλιματική αλλαγή εντείνει τη ξηρασία στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή εντείνει τη φετινή ξηρασία στην Ευρώπη, καθώς η ζέστη εξατμίζει τα αποθέματα νερού, επηρεάζοντας ναυτιλία, γεωργία και βιομηχανία. Χώρες όπως Ρουμανία, Ελλάδα και Ολλανδία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.