ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Pixabay

«Εξαφανίστηκαν» οι ντομάτες από την Βρετανία, τι πρόβλημα υπάρχει

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες με άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών, με τις ντομάτες να βρίσκονται ιδιαιτέρως σε έλλειψη.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με έλλειψη στις ντομάτες καθώς οι προμήθειες στα σούπερ μάρκετ, όπως ο ηγέτης της αγοράς, η Tesco, και η υπ’ αριθμόν δύο αλυσίδα, η Sainsbury's, επηρεάστηκαν από τα προβλήματα στη συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι η κατάσταση επιτείνεται από τη μικρότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο Άντριου Όπι, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και βιωσιμότητας στην Κοινοπραξία Βρετανικού Λιανεμπορίου (BRC) που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική προκάλεσαν προβλήματα στη συγκομιδή διαφόρων προϊόντων, όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές. «Ενώ τα προβλήματα αναμένεται να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες, τα σούπερ μάρκετ είναι ικανά να διαχειριστούν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεργάζονται με τους αγρότες για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα νωπών προϊόντων», πρόσθεσε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες με άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών, με τις ντομάτες να βρίσκονται ιδιαιτέρως σε έλλειψη.

Αν και σε μεγάλο βαθμό είναι αυτάρκης κατά τους θερινούς μήνες, η Βρετανία συνήθως εισάγει το 95% των ποσοτήτων ντομάτας που καταναλώνει και το 90% από τα λάχανα που διατίθενται στους καταναλωτές από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της BRC.

Ανησυχία εξέφρασαν και οι Ισπανοί παραγωγοί.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανησυχητική, καθώς ορισμένες εταιρίες αρχίζουν να έχουν προβλήματα στο να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των πελατών τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η ένωση οργανισμών παραγωγών φρούτων και λαχανικών της Αλμερία, η Coexphal.

Ο Τζέιμς Μπέιλι, εκτελεστικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose, δήλωσε ότι η τροφοδοσία επλήγη από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ισπανία και τη βόρεια Αφρική.

«Χιονίζει και ρίχνει χαλάζι στην Ισπανία, έριχνε χαλάζι στη Βόρεια Αφρική την περασμένη εβδομάδα – αυτό εξαφανίζει ένα μεγάλο μέρος αυτών των καλλιεργειών», δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά.

Πέρυσι, τα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας υπέστησαν προβλήματα στην τροφοδοσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά η διαθεσιμότητα βελτιώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, με εξαίρεση τα αυγά. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Μαρόκο απαγόρευσε τις εξαγωγές ντομάτας, κρεμμυδιών και πατάτας προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής προκειμένου να μειώσει τις εγχώριες τιμές και να προστατεύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απειλή απέλασης Ισραηλινών διπλωμάτων αν κλείσει το προξενείο

Η Βρετανία εξετάζει την απέλαση Ισραηλινών διπλωματών, αν το Ισραήλ κλείσει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λόγω διαφωνιών για κυρώσεις κατά ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Η διορία λήγει την Πέμπτη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία σχεδιάζει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Βρετανία εξετάζει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω ανησυχιών για κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιβληθεί συγκεκριμένοι δασμοί.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Βρετανού συμβούλου Ασφαλείας στο Ισραήλ για το προξενείο Ιερουσαλήμ

Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζόναθαν Πάουελ επισκέφθηκε το Ισραήλ για να αποτρέψει το κλείσιμο του προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά δεν κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πηγές.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.