ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Pixabay

«Εξαφανίστηκαν» οι ντομάτες από την Βρετανία, τι πρόβλημα υπάρχει

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες με άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών, με τις ντομάτες να βρίσκονται ιδιαιτέρως σε έλλειψη.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με έλλειψη στις ντομάτες καθώς οι προμήθειες στα σούπερ μάρκετ, όπως ο ηγέτης της αγοράς, η Tesco, και η υπ’ αριθμόν δύο αλυσίδα, η Sainsbury's, επηρεάστηκαν από τα προβλήματα στη συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι η κατάσταση επιτείνεται από τη μικρότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο Άντριου Όπι, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και βιωσιμότητας στην Κοινοπραξία Βρετανικού Λιανεμπορίου (BRC) που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική προκάλεσαν προβλήματα στη συγκομιδή διαφόρων προϊόντων, όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές. «Ενώ τα προβλήματα αναμένεται να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες, τα σούπερ μάρκετ είναι ικανά να διαχειριστούν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεργάζονται με τους αγρότες για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα νωπών προϊόντων», πρόσθεσε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες με άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών, με τις ντομάτες να βρίσκονται ιδιαιτέρως σε έλλειψη.

Αν και σε μεγάλο βαθμό είναι αυτάρκης κατά τους θερινούς μήνες, η Βρετανία συνήθως εισάγει το 95% των ποσοτήτων ντομάτας που καταναλώνει και το 90% από τα λάχανα που διατίθενται στους καταναλωτές από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της BRC.

Ανησυχία εξέφρασαν και οι Ισπανοί παραγωγοί.

«Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανησυχητική, καθώς ορισμένες εταιρίες αρχίζουν να έχουν προβλήματα στο να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των πελατών τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η ένωση οργανισμών παραγωγών φρούτων και λαχανικών της Αλμερία, η Coexphal.

Ο Τζέιμς Μπέιλι, εκτελεστικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose, δήλωσε ότι η τροφοδοσία επλήγη από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ισπανία και τη βόρεια Αφρική.

«Χιονίζει και ρίχνει χαλάζι στην Ισπανία, έριχνε χαλάζι στη Βόρεια Αφρική την περασμένη εβδομάδα – αυτό εξαφανίζει ένα μεγάλο μέρος αυτών των καλλιεργειών», δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά.

Πέρυσι, τα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας υπέστησαν προβλήματα στην τροφοδοσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά η διαθεσιμότητα βελτιώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, με εξαίρεση τα αυγά. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Μαρόκο απαγόρευσε τις εξαγωγές ντομάτας, κρεμμυδιών και πατάτας προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής προκειμένου να μειώσει τις εγχώριες τιμές και να προστατεύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Φιλοξενεί κρίσιμη στρατιωτική σύσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται σήμερα σύσκεψη ανώτατων στρατιωτικών για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, με επίκεντρο μακροπρόθεσμα μέτρα για ασφαλή ναυσιπλοΐα και συζητήσεις δημιουργίας διεθνούς ναυτικής δύναμης.
Πλήθος σε συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε το Wireless λόγω απαγόρευσης εισόδου του Κάνιε Γουέστ

Το φεστιβάλ Wireless του Λονδίνου ακυρώθηκε μετά την απαγόρευση εισόδου του Κάνιε Γουέστ στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αντισημιτικών δηλώσεών του. Ο ράπερ ήταν το βασικό όνομα της διοργάνωσης για φέτος.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απαγόρευση εισόδου στον Κάνιε Γουέστ για αντισημιτικά σχόλια

Απαγορεύτηκε η είσοδος του Κάνιε Γουέστ στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αντισημιτικών δηλώσεων. Η αίτηση του για άδεια απορρίφθηκε, καθώς η παρουσία του θεωρήθηκε ότι δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο λιμάνι Χορ Φακάν στα ΗΑΕ: Τραυματίστηκαν τέσσερις

Επίθεση δέχτηκε το λιμάνι Χορ Φακάν στα ΗΑΕ, με τέσσερις τραυματίες από συντρίμμια έπειτα από αναχαίτιση βλήματος. Ένας Νεπαλέζος σε σοβαρή κατάσταση και τρεις Πακιστανοί τραυματίες. Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν την προέλευση του βλήματος.