ΓΔ: 2638.15 0.15% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:40
Φώτο: Shutterstock

Ρωσικές εταιρείες αγόρασαν τα εργοστάσια της ΙΚΕΑ μετά την αποχώρησή της

Η IKEA αποφάσισε να κλείσει όλα τα καταστήματά της στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία. Τα εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και προϊόντα θα πωλούνται στη ρωσική αγορά.

Ρωσική κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την πώληση εργοστασίων που έχει η σουηδική εταιρία επίπλων IKEA στη Ρωσία σε δύο εγχώριους αγοραστές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος. Δυτικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία αφού η Μόσχα απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις περιπλέκονται καθώς οι συμφωνίες που περιλαμβάνουν εταιρίες από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες --αυτές που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας-- πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής. Ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Βίκτορ Γεβτούκοφ δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι οι εγχώριες εταιρίες Slotex και Luzales θα αγοράσουν τα εργοστάσια.

Ο όμιλος Inter IKEA, στον οποίο ανήκει το εμπορικό σήμα, έχει ανακοινώσει ότι πουλά τις τέσσερις παραγωγικές του μονάδες στη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Izvestia, δύο μονάδες έχουν συγχωνευθεί σε μία, το οποίο σημαίνει ότι τρεις επιχειρηματικές μονάδες περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Τα εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα προϊόντα που θα παράγονται θα πωλούνται από ρωσικά καταστήματα λιανικής.

Η IKEA αποφάσισε να κλείσει όλα τα καταστήματά της στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία. Πολλές άλλες δυτικές εταιρίες --από παραγωγούς ενέργειας έως αλυσίδες τροφίμων και ενδυμάτων-- έχουν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί από ουκρανικά drones σε Κρασνοντάρ και Μπέλγκοροντ, μέτρα από Κρεμλίνο

Τρεις έφηβοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, οι επτά παιδιά, όταν συντρίμμια drone έπεσαν σε κέντρο παιδικής φροντίδας στο Κρασνοντάρ. Ακόμη δύο νεκροί και δύο τραυματίες από ουκρανικό drone στο Μπέλγκοροντ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο θέλει ειρήνη, αλλά δεν παραδίδεται στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία θέλει ειρήνη αλλά δεν θα παραδοθεί στη Ρωσία. Στο Κίεβο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας βρίσκονται οι Άντι Μπέρναμ και Αντόνιο Κόστα. Ο Μπέρναμ θα συμπροεδρεύσει συνάντησης συμμαχικών χωρών.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μαζικές καταρρίψεις ουκρανικών drones και επιθέσεις σε αποθήκες

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως πάνω από 351 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν κατά τη νύχτα, ενώ η Ozon ανακοίνωσε ότι τέσσερις αποθήκες της στη νότια Ρωσία επλήγησαν, προκαλώντας πυρκαγιά και εκκενώσεις.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο παιδιά νεκρά από ουκρανικά drone, πλήγμα ρωσικό σε τάνκερ στην Οδησσό

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικών drones στο Κρασνοντάρ, Νότια Ρωσία, όπου επλήγησαν και αποθήκες της Ozon, ενώ το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίθεση κατά δεξαμενόπλοιου κοντά στην Οδησσό.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο, λέει ο περιφερειάρχης

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση σε προάστια του Χαρκόβου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης μέσω Telegram. Οκτώ άτομα διασώθηκαν, κάποιοι τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανά επιπλέον θύματα.