ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:22
MIG 29 Polish
Φωτο: Shutterstock

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με εξοπλισμούς αξίας 13 δισ. δολαρίων

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, για αυτό και δεν καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με οπλικά συστήματα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και το Νέο Δελχί έκανε παραγγελίες στη Μόσχα για περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άλλων 10 δισεκ. δολαρίων, μετέδωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο —σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας—, κάτι που εξηγεί εν μέρει το γιατί το Νέο Δελχί έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις σε Μόσχα και Κίεβο να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.

Δεκάδες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ιδίως στη βιομηχανία όπλων της, σε αντίποινα για την εισβολή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ινδία, η Κίνα και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

«Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκήθηκε στην Ινδία από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή συνεχίζει να είναι από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας στο πεδίο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σουγκάγεφ, κατά το Interfax.

Οι ετήσιες εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε περίπου 14 -15 δισ. δολάρια και οι παραγγελίες που έχει λάβει η Μόσχα παρέμειναν σταθερές, περί τα 50 δισ. δολάρια, πρόσθεσε.

Οι πελάτες της Ρωσίας στην Ασία ενδιαφέρονται κυρίως για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως οι Όσα, Στρέλα και Πετσόρα, μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29, επιθετικά ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάντα σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει περίπου 200 όπλα και άλλους εξοπλισμούς στη 14η Aero India, η φετινή έκδοση της οποίας ξεκινά σήμερα στην Μπεγκαλούρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία-Ρωσία: Διάλογος αντί σύγκρουσης και ενίσχυση συνεργασίας

Ο Μόντι και ο Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις σε ενέργεια και άμυνα, σε δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο εβδομάδες, πριν τη σύνοδο BRICS, συζητώντας επίσης για συγκρούσεις που επηρεάζουν το εμπόριο και την ασφάλεια.
Σμήνος drones πάνω από πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 630 drones αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στη Μόσχα

Περισσότερα από 600 UAV αναχαιτίστηκαν καθ' οδόν προς τη Μόσχα τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σομπιάνιν. Από αυτά, 163 καταρρίφθηκαν κοντά στην πόλη. Σημειώθηκαν δύο τραυματισμοί στα προάστια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για ρωσικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε έγκαιρα από τους συμμάχους της για τις ρωσικές επιθέσεις με 16 βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 200 drones που στόχευσαν ενεργειακές υποδομές τη νύχτα.
Δημήτρης Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΓΕΕΘΑ και Ινδίας: Ενίσχυση διμερούς αμυντικής συνεργασίας

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης συναντήθηκε με τον Ινδό Γενικό Γραμματέα Άμυνας, Shri Rajesh Kumar Singh, συζητώντας θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων.