ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Κόβει παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, άλμα 2% έκανε η τιμή του μπρεντ

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μειώσει την παραγωγή του Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε  αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, υλοποιώντας την απειλή της για αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις και στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου σε κατακόρυφη άνοδο.

Το πετρέλαιο σημείωσε σήμερα άλμα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως

Το μπρεντ σκαρφάλωσε έως και 2,6% στο Λονδίνο και διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, εξαλείφοντας προηγούμενη πτώση, ενώ το αμερικανικό αργ,  West Texas Intermediate κινήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη σημαντική ένδειξη αντίκτυπου στη ρωσική παραγωγή από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην παραγωγή της χώρας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η μείωση της παραγωγής, η οποία ισοδυναμεί περίπου με το 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έχει υπονοηθεί επανειλημμένα από το Κρεμλίνο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7 άρχισαν να συζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών. Η κίνηση αυτή απειλεί με νέα αναταραχή μια αγορά πετρελαίου που κατά τα άλλα έχει δεχτεί με καλό μάτι τις απαγορεύσεις της ΕΕ στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άλμα στην είδηση, με το μπρεντ να διαγράφει τις προηγούμενες απώλειες και να αυξάνεται έως και 2% στα 86,50 δολάρια το βαρέλι στις 8:50 π.μ. στο Λονδίνο. Πριν από αυτή την εβδομάδα, ο διεθνής δείκτης αναφοράς είχε μειωθεί κατά 9% από τα μέσα Ιανουαρίου, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των πληθωριστικών ανησυχιών.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και προέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Η κίνηση της Μόσχας εμβαθύνει τον περιορισμό της προσφοράς κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τον ΟΠΕΚ+, του οποίου η Ρωσία ηγείται μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Σε συνεδρίαση της επιτροπής νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπουργοί της ομάδας δεν είδαν την ανάγκη να αλλάξουν το όριο παραγωγής τους, το οποίο διαρκεί μέχρι το τέλος του 2023.

Από την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγής στην ΕΕ και του ανώτατου ορίου τιμών «οι περισσότεροι παρατηρητές ανέμεναν κάποια απώλεια παραγωγής και η Μόσχα μπορεί απλώς να προσπαθεί να παρουσιάσει μια υποχρεωτική περικοπή ως εθελοντική πολιτική επιλογή», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αμφιβάλλω αν οι εταίροι της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ αιφνιδιάστηκαν και δεν αναμένω ότι η μείωση της προσφοράς θα αλλάξει τη στάση πολιτικής τους για "παραμονή"».

Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανείς να καλύψει το κενό προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές περικοπές, δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG

«Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αυξήσει την ποσόστωση του ομίλου του ή να αναιρέσει τις περικοπές του αργότερα φέτος», είπε. «Προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση να αλλάξει κάτι από πλευράς παραγωγής». 

Από τώρα, η Ρωσία είναι σε θέση να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου της στις ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που έχουν επιβάλει τα δυτικά κράτη, δήλωσε ο Νόβακ. «Κατά τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά», είπε. 

Τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η πτώση κατά περίπου 40 δολάρια το βαρέλι του αργού τύπου Brent από τον Ιούνιο ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας. Η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύεται το αργό Ουραλίων - η κύρια εξαγωγική ποιότητα της Ρωσίας - έναντι του διεθνούς δείκτη αναφοράς έχει επίσης διευρυνθεί, καθώς η απαγόρευση εισαγωγών της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G-7 ανάγκασαν τη χώρα να αναζητήσει νέες αγορές και εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς.

Ακόμα κι έτσι, η ρωσική παραγωγή υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική. Από τον Απρίλιο, όταν έπεσε σε χαμηλό επίπεδο μετά την εισβολή, στα 10,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέκαμψε σε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος του 2022. Παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο, παρά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές αργού της χώρας στις 5 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διυλιστήριο στην Περμ εκτός λειτουργίας μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Περμ διέκοψε τη λειτουργία του λόγω επίθεσης ουκρανικών drones που προκάλεσαν πυρκαγιά και ζημιές, σύμφωνα με πηγές. Ουκρανικές επιθέσεις προκαλούν ελλείψεις καυσίμων σε διάφορες ρωσικές περιοχές.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελλείψεις καυσίμων σε πολλές περιφέρειες της Μόσχας

Οι ρωσικές αρχές παραδέχονται δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων σε κάποιες περιοχές λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και λαμβάνονται μέτρα για ενίσχυση των παραδόσεων στις πιο ευάλωτες περιφέρειες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός χτύπησε δύο ρωσικά διυλιστήρια, λέει το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε τα διυλιστήρια Ίλσκι και Σιζράν, προκαλώντας πυρκαγιές, σε επιθέσεις κατά ρωσικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στο Ίλσκι κατασβέστηκε.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παράταση στις απαγορεύσεις εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης ως 2027

Η Ρωσία παρατείνει έως 31 Ιανουαρίου 2027 τις απαγορεύσεις εξαγωγής ντίζελ και πετρελαίου, μετά από μέτρα στήριξης της εγχώριας αγοράς λόγω ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια και περιορισμών σε βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον τερματικό της CPC

Νέα επίθεση με drones σε δύο τάνκερ κοντά στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί ανησυχία για τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν. Το δεξαμενόπλοιο «HERA» υπέστη ζημιές και τυλίχθηκε στις φλόγες.