ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ρεπουμπλικάνοι: Έρευνα για την αποχώρηση του στρατού από το Αφγανιστάν

Ο Μάικλ Μακόλ, ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής, ανακοίνωσε πως απαίτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σειρά εγγράφων, ειδικά εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και επικοινωνίες με τους Ταλιμπάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι πλέον έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, άρχισαν χθες Παρασκευή κοινοβουλευτική έρευνα για τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας 13 αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Ο Μάικλ Μακόλ, ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής, ανακοίνωσε πως απαίτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σειρά εγγράφων, ειδικά εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και επικοινωνίες με τους Ταλιμπάν.

«Είναι παράλογο και σκανδαλώδες το ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρνηθεί επανειλημμένα να ικανοποιήσει το αίτημά μας να δούμε (τα έγγραφα) και συνεχίζει να κρύβει πληροφορίες για την αποχώρηση», δήλωσε ο Μάικλ Μακόλ. Σε περίπτωση που οι αρνήσεις συνεχιστούν, η επιτροπή δεν θα διστάσει να περάσει σε «υποχρεωτικές» διαδικασίες, προειδοποίησε, υπονοώντας κλητεύσεις. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να προχωρήσει η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, βάζοντας τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκη ποτέ η Αμερική, τον Αύγουστο του 2021.

Όμως το χάος που επικράτησε στην επιχείρηση αυτή και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία πυροδότησαν σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του. Δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την 26η Αυγούστου 2021 σε βομβιστική ενέργεια έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ που συνολικά είχε 173 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαπραγματεύθηκε την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν όσο ο μεγιστάνας των ακινήτων βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, όμως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επέκρινε εξαρχής τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την επιχείρηση ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο χθες Παρασκευή· τόνισε πάντως πως έκανε πάνω από 150 ενημερώσεις σε μέλη του Κογκρέσου από την αποχώρηση ως τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που εξαπολύθηκε σε αντίδραση για τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.500 αμερικανούς στρατιωτικούς και πάνω από 3.500 στρατιωτικούς άλλων κρατών του NATO και συμμάχων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: 10.000 διαδηλωτές ζητούν συγγνώμη από τον Τραμπ για το Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στην Κοπεγχάγη, καταδικάζοντας δηλώσεις του Τραμπ για τη συμβολή Δανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Τοποθετήθηκαν 44 σημαίες προς τιμήν πεσόντων έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Βρετανοί στρατιώτες είναι πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ

Ο Τραμπ εξήρε τη συνεισφορά των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, μετά από προηγούμενα επικριτικά σχόλια για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητικά.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρέντερικσεν: Αδιανόητη η αμφισβήτηση του ρόλου των συμμάχων στο Αφγανιστάν

Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε «αφόρητη» τη στάση Τραμπ, που αμφισβητεί τη συμβολή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας στήριξη στους βετεράνους και τη δέσμευση των δυνάμεων της Δανίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα σχόλια Τραμπ για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βρετανούς βουλευτές και βετεράνους, ισχυριζόμενος πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέφυγαν τη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν και δηλώνοντας πως «δεν τους χρειασθήκαμε ποτέ».