ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Elvetia, Elbetia
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ ζημιών για την Τράπεζα της Ελβετίας, δεν θα μοιράσει μέρισμα

Η τράπεζα αναμένει ότι για το 2022 είχε ζημίες οι οποίες έφθασαν στο επίπεδο των 132 δισ. φράγκων, καθώς είχε μεγάλες απώλειες από τις επενδύσεις της στις αγορές συναλλάγματος.

Χωρίς μέρισμα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα… μείνει η κυβέρνηση της χώρας για το 2022, καθώς η SNB εμφάνισε τη μεγαλύτερη ζημία στην ιστορία της. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να έχει ζημία για το 2022 ύψους 132 δισ. φράγκων (περί των 143 δισ. δολαρίων), με το μεγαλύτερο μέρος να οφείλεται στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιό της σε ξένο νόμισμα εμφάνισε τεράστιες απώλειες. 

Η αξία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της SNB μειώθηκε κατά περίπου 17% πέρυσι. Τον Δεκέμβριο, κατείχε 784 δισεκατομμύρια φράγκα, από 945 δισεκατομμύρια φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Παρόλα αυτά, ο αριθμός στο τέλος του έτους υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σαουδικής Αραβίας.

Οι θέσεις σε ελβετικό φράγκο παρουσίασαν απώλεια αποτίμησης περίπου 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, ενώ η SNB κέρδισε περίπου 400 εκατομμύρια φράγκα από τις τοποθετήσεις της σε χρυσό.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από την ίδρυση της SNB το 1906 που αναγκάζεται να παραλείψει την ετήσια πληρωμή της προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ελβετικά καντόνια, αναγκάζοντας πολλές από τις 26 διοικητικές περιφέρειες να προσαρμόσουν τα σχέδια δαπανών τους. Για το 2021, το ίδρυμα είχε καταβάλει 6 δισεκατομμύρια φράγκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων

Η Ελβετία μπορεί να ακυρώσει την αγορά του αντιαεροπορικού Patriot από τις ΗΠΑ λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας. Οι πληρωμές έχουν ήδη «παγώσει» μέχρι να διευκρινιστούν νέες ημερομηνίες.
Χέρια εφήβων ενωμένα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ελβετοί στηρίζουν αυστηρούς κανόνες στα social media για ανήλικους

Η πλειοψηφία των Ελβετών ζητά αυστηρότερη προστασία ανηλίκων στα social media, ενώ δικαστήριο στο Λος Άντζελες δικαίωσε νεαρή γυναίκα για εθισμό που προκάλεσαν οι πλατφόρμες Meta και Google, επιδικάζοντας αποζημίωση $3 εκατ.
Στολή Ελβετικού στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία σταματά τις εξαγωγές όπλων στις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στο Ιράν

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις άδειες εξαγωγής όπλων προς τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στο Ιράν, υποστηρίζοντας πως η ουδετερότητά της δεν επιτρέπει τέτοιες εξαγωγές όσο διαρκεί η σύγκρουση.
Ελβετική σημαία βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία σε ελβετικό χιονοδρομικό: Νεκρός από πτώση τελεφερίκ

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν καμπίνα τελεφερίκ έπεσε σε χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας, με ισχυρούς ανέμους να επικρατούν στην περιοχή. Το θύμα ήταν ο μοναδικός επιβάτης και η ταυτότητά του δεν έχει γίνει γνωστή.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στο Ιράν λόγω κινδύνων ασφαλείας

Η Ελβετία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη λόγω αυξημένου κινδύνου για την ασφάλεια των διπλωματών. Η Ουάσιγκτον σεβάστηκε την απόφαση και ευχαρίστησε το ελβετικό προσωπικό για την προσφορά του στην προστασία αμερικανικών συμφερόντων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία κλείνει την πρεσβεία στην Τεχεράνη, διατηρεί τη γραμμή ΗΠΑ-Ιράν

Η Ελβετία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην Τεχεράνη λόγω αυξημένων κινδύνων ασφαλείας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πρέσβης και το προσωπικό αποχώρησαν, ενώ συνεχίζεται η διαμεσολάβηση με ΗΠΑ και Ιράν.