ΓΔ: 2237.46 -2.12% Τζίρος: 94.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:44
Afganistan-gynaikes
Φωτο: ΑΠΕ

Το Πακιστάν εγκαλεί τους Ταλιμπάν μετά την επίθεση στην πρεσβεία του στην Καμπούλ

Το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας του Πακιστάν στην Καμπούλ υπέστη επίθεση χθες Παρασκευή, με στόχο τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, τον Ουμπάιντ ουρ Ραχμάν Νιζαμάνι.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ απαίτησε το καθεστώς των Ταλιμπάν να διενεργήσει έρευνα και να τιμωρήσει τους δράστες της απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της χώρας του στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. «Απαιτώ να διενεργηθεί άμεσα έρευνα και (να αναληφθεί) δράση εναντίον των δραστών αυτής της ειδεχθούς ενέργειας», τόνισε ο κ. Σαρίφ μέσω Twitter. Το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας του Πακιστάν στην Καμπούλ υπέστη επίθεση χθες Παρασκευή, με στόχο τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής, τον Ουμπάιντ ουρ Ραχμάν Νιζαμάνι. Ο πρεσβευτής είναι σώος, όμως φρουρός της πρεσβείας τραυματίστηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το πακιστανικό ΥΠΕΞ.

Η διπλωματία του Πακιστάν κάλεσε τον αφγανό επιτετραμμένο στο Ισλαμαμπάντ για να του εκφράσει την «βαθιά ανησυχία» της για την επίθεση εναντίον του επικεφαλής της αποστολής της στην Καμπούλ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο αφγανός επιτετραμμένος τόνισε πως η επίθεση «διαπράχθηκε από κοινούς εχθρούς του Πακιστάν και του Αφγανιστάν», προσθέτοντας ότι «καταδικάστηκε από την αφγανική ηγεσία με τον πιο σθεναρό τρόπο στο κορυφαίο επίπεδο», κατά το κείμενο. Διαβεβαίωσε πως «η ασφάλεια των πακιστανικών διπλωματικών αποστολών ενισχύθηκε» και πως «οι αφγανικές αρχές δεν θα σταματήσουν την έρευνα προτού οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης»

Η επίθεση διαπράχθηκε μερικές ημέρες αφού πακιστανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών Χίνα Ραμπάνι Καρ επισκέφθηκε την αφγανική πρωτεύουσα για να συζητηθεί η διμερής συνεργασία εν μέσω έξαρσης της βίας στη χώρα αυτή και κλίματος δυσπιστίας λόγω συγκρούσεων στα σύνορα. Η βία των πακιστανών Ταλιμπάν κλιμακώνεται αφότου οι αφγανοί Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ειδικά αυτών των ΗΠΑ, έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου. Οι επιθέσεις τους αυξήθηκαν κατά 50% από τον Αύγουστο του 2021 κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 433 ανθρώπους, κατά το πακιστανικό ινστιτούτο PIPS. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν — ούτε άλλωστε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αφγανιστάν και Πακιστάν εξετάζουν συνολική λύση

Το ΥΠΕΞ Κίνας ανακοίνωσε πως Αφγανιστάν και Πακιστάν, σε συνομιλίες στο Ουρούμτσι, συμφώνησαν να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης και να διερευνήσουν συνολική λύση στη σύγκρουση. Η Κίνα προσφέρει πλατφόρμα για διάλογο.
Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 188 οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και χιονοπτώσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες κόστισαν τη ζωή σε 188 ανθρώπους, με 123 θύματα στο Αφγανιστάν από ακραία καιρικά φαινόμενα από τις 26 Μαρτίου.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν - Αφγανιστάν: Συνομιλίες στην Κίνα για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης

Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν συνομιλούν στην Κίνα για να βάλουν τέλος στη σοβαρότερη κρίση τους από το 2021, με την Κίνα να μεσολαβεί. Η σύγκρουση, που άρχισε τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει πολλά θύματα εκατέρωθεν.
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από καταιγίδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν

Τουλάχιστον 45 νεκροί καταγράφονται σε Αφγανιστάν και Πακιστάν από την περασμένη Τετάρτη λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, με πολλά θύματα από κατολισθήσεις, κεραυνούς και καταρρεύσεις στέγων, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών.
Ινδία Πακιστάν σκακιέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Αφγανιστάν μετά την παύση

Το Πακιστάν επανεκκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν μετά τη λήξη της παύσης για το Ιντ-αλ-Φιτρ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες Ταλιμπάν για απώλειες αμάχων και τονίζοντας πως έπληξε μόνο υποδομές τρομοκρατών.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παγώνουν τις επιχειρήσεις κατά του Πακιστάν

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν προσωρινή διακοπή των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων κατά του Πακιστάν, λίγο αφότου το Πακιστάν ανέστειλε προσωρινά τις δικές του επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν.