ΓΔ: 2572.36 0.10% Τζίρος: 53.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:29:37
Πυρηνικό εργοστάσιο

Συνεχίζεται το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας

Η Greenpeace με ανακοίνωσή της ζητά την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τον ρωσικό κολοσσό Rosatom, σημειώνοντας πως η συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών είναι σκανδαλώδης.

Η Greenpeace κάλεσε χθες Τρίτη τη γαλλική κυβέρνηση να τερματίσει «τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς οι παραδόσεις συνεχίζονται παρά τον πόλεμο, ελλείψει διεθνών κυρώσεων στον ρωσικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Greenpeace «απαιτεί τον οριστικό τερματισμό κάθε εμπορίου πυρηνικών καυσίμων (της Γαλλίας) με τη Ρωσία».  Η ΜΚΟ ζητεί επίσης «την ακύρωση όλων των τρεχουσών συμβάσεων ανάμεσα στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και τη Rosatom καθώς και θυγατρικές της», αρχής γενομένης «από τις συμβάσεις για το εμπόριο ουρανίου ανάμεσα στην Tenex, θυγατρική της Rosatom, και αντίστοιχα τις EDF και Orano».

«Η συνέχιση του εμπορίου πυρηνικών υλικών με τη Ρωσία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είναι σκανδαλώδης», έκρινε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Γκρίνπις στη Γαλλία.

Χθες το πρωί «δεκάδες βαρέλια εμπλουτισμένου ουρανίου και δέκα εμπορευματοκιβώτια φυσικού ουρανίου με προέλευση τη Ρωσία» παραδόθηκαν με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Δουνκέρκης, προτού φορτωθούν «σε τρένο και πολλά φορτηγά, προορισμοί των οποίων πιθανόν ήταν η Πιερλάτ στη Γαλλία ή/και η Λίνγκεν στη Γερμανία», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Η κατασκευάστρια πυρηνικών εργοστασίων και προμηθεύτρια πυρηνικού καυσίμου Framatome, θυγατρική της EDF, διευκρίνισε απλά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επρόκειτο για «παραδόσεις υλικού προορισμένου για την κατασκευή πυρηνικών καυσίμων» με προορισμό το εργοστάσιό της στη Ρομάν-σιρ-Ιζέρ (νομός Ντρομ). Το καύσιμο αυτό κατόπιν θα παραδοθεί «σε πελάτες» της, πρόσθεσε.

Ο όμιλος Orano (η πρώην Areva) είχε προηγουμένως αναφέρει πως οι μεταφορές αυτές δεν αφορούσαν ούτε δικές της πρώτες ύλες ούτε δικές της εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε αντίθετα πως παρέδωσε στη Ρωσία «πέντε ή έξι» φορτία επανεπεξεργασμένου ουρανίου (URT), το οποίο της ανήκε ως τον Οκτώβριο, με προορισμό το εργοστάσιο Σέβερσκ του ρωσικού δημόσιου ομίλου Rosatom, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη το 2020 και αφορούσε συνολική ποσότητα 1.150 τόνων.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όμως πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε αυτή τη σύμβαση και η τελευταία μεταφορά έγινε τον Οκτώβριο», εξήγησε εκπρόσωπος της Orano στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde.

Προϊόν επεξεργασίας καυσίμου, το URT, ή ανακυκλωμένο ουράνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί εκ νέου καύσιμο, αφού μετατραπεί και εμπλουτιστεί ξανά. Το κατεργασμένο ουράνιο αυτό εξήχθη στη Ρωσία διότι η Orano «δεν διαθέτει εργαστήρια μετατροπής», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η EDF είχε υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με θυγατρική της Rosatom, την Tenex, για την «ανακύκλωση επανεπεξεργασμένου ουρανίου της EDF». «Η απόφαση να συνεχιστούν ορισμένες σχέσεις ελήφθη με σεβασμό στις διεθνείς κυρώσεις», ανέφερε η EDF σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σε καμιά συγκεκριμένη σύμβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Όλα τα μέσα στην Ουκρανία για την άμυνά της ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Μακρόν υπογράμμισε πως πρέπει να παρασχεθούν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα μέσα για την άμυνά της, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παραβίαση δικαίου η νηοψία Γαλλίας σε ύποπτο ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τη νηοψία σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο από το γαλλικό ναυτικό, κάνοντας λόγο για πειρατεία και εξετάζοντας αν υπάρχουν Ρώσοι στο πλήρωμα.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν πρέπει να λυγίσουμε απέναντι στη ρωσική απειλή

Ο Μακρόν τόνισε πως δεν πρέπει να υποκύψουμε στη ρωσική απειλή, σχολιάζοντας δηλώσεις Τραμπ υπέρ Ρωσίας. Επανέλαβε τη στήριξη στην Ουκρανία, ζητώντας κατάπαυση πυρός και επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΕΕ και Γαλλίας στην Εσθονία για τις κατηγορίες κατά Ρωσίας

Η ΕΕ και η Γαλλία εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη στην Εσθονία για την επίθεση σε εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία. Επισημαίνουν ότι η Μόσχα επιχειρεί να εκφοβίσει την Ευρώπη και να αποδυναμώσει τη στήριξη στην Ουκρανία.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δεν βιάζεται να ορίσει πρεσβευτές σε Βρετανία και Γαλλία

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να διορίσει άμεσα νέους πρεσβευτές σε Βρετανία και Γαλλία, μετά την ανάκλησή τους, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το TASS.