ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
vivlia
Shutterstock

Οριστικό τέλος στο mega deal των 2,2 δισ. μεταξύ Penguin και Paramount

Η συγχώνευση δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά του βιβλίου. Πλέον η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στον κόσμο Penguin Random House και ο ανταγωνιστικός εκδοτικός οίκος Simon & Schuster απέσυραν μία συμφωνία συγχώνευσης 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια της Penguin, η γερμανική πολυεθνική εταιρία Bertelsmann.

Η Bertelsmann είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα προσφύγει κατά απόφασης δικαστή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, μία εξαγορά της Simon & Schuster θα ήταν παράνομη, καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις αμοιβές των συγγραφέων. Ωστόσο, η γερμανική εταιρία ανέφερε σε μία χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster».

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι η γερμανική εταιρία δεν στάθηκε δυνατό να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια της Simon & Schuster για την παράταση της συμφωνίας συγχώνευσης, αλλά και για την προσφυγή κατά της απόφασης της δικαστή.

Η δικαστής Φλόρενς Παν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια αποφάσισε την 31η Οκτωβρίου ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέδειξε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον ανταγωνισμό «στην αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης στις ΗΠΑ, αναφορικά με τα βιβλία που αναμένεται να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων». Με τη διάλυση της συμφωνίας η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Η Paramount ανακοίνωσε χθες ότι ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster είναι ένα «μη σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για την ίδια. «Δεν στηρίζεται στα βίντεο και έτσι δεν ταιριάζει στρατηγικά στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Paramount», ανέφερε η εταιρία σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες υποθέσεις εταιρικών συγχωνεύσεων που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού για τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, και σε μείωση των πληρωμών προς τους συγγραφείς που κερδίζουν ποσά άνω των 250.000 δολαρίων.

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Ζέιντι Σμιθ και Ντάνιελ Στιλ, ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Στίβεν Κινγκ και Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, μεταξύ άλλων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή το Νοέμβριο του 2021 με στόχο τον τερματισμό της συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικός στρατός: Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται ουσιαστικά με τον εαυτό τους, μετά τη διαβίβαση 15-σημείου σχεδίου από την Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Μάρκο Ρούμπιο κατάθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Πολύτιμη σύμμαχος η Ελλάδα, προτεραιότητα στη συνεργασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, επαινεί την Ελλάδα ως βασικό νατοϊκό σύμμαχο και γενέτειρα της δημοκρατίας, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ για περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών έως 6% στις ασιατικές αγορές

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ μειώθηκε σχεδόν 6% σήμερα, μετά την ανακοίνωση του Ιράν για άνοιγμα του στενού του Χορμούζ και τη συζήτηση για σχέδιο ειρήνης από τις ΗΠΑ. Στα 98,30 δολάρια το βαρέλι Μπρεντ, στα 87,72 το WTI.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ παρέδωσαν στο Ιράν σχέδιο 15 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου

Οι ΗΠΑ φέρονται να διαβίβασαν στο Ιράν σχέδιο 15 σημείων ζητώντας, μεταξύ άλλων, εγκατάλειψη εμπλουτισμένου ουρανίου και άνοιγμα του στενού Χορμούζ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των NY Times και ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.