ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Νόμος των ΗΠΑ και επίσημα το «EastMed Act»

Παρά τις αντιδράσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα.

Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Πρόοδος στις ΗΠΑ-Ιράν συνομιλίες, τηλεφώνημα Αλ Θάνι-Τραμπ

Το Κατάρ δήλωσε πως οι μεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο για τον τερματισμό της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, παρά τη διάψευση της Τεχεράνης για συνομιλίες. Η τιμή πετρελαίου Μπρεντ έπεσε 4% μετά την ανακοίνωση.
Αμερικανική σημαία χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια με φόντο Ορμούζ και SpaceX, πετρέλαιο υπό $80

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημειώνουν νέα ρεκόρ λόγω προσδοκιών για ειρήνη στο Ιράν και εν όψει των αποτελεσμάτων της SpaceX. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έσπασε ιστορικό ρεκόρ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ελπίζω η μετάβαση στη Βενεζουέλα να διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε για υπομονή στην πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα, ελπίζοντας να διαρκέσει μήνες. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν συνομιλίες στο Καράκας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με θέμα δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα.