ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
Φωτο: Shutterstock

Βρετανία: Σήμερα το «ραντεβού» του Ρίσι Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση.

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

Ο Ρίσι Σούνακ νίκησε την κεντρώα πολιτικό Π.  Μόρνταντ, η οποία δεν κατάφερε να λάβει αρκετή υποστήριξη από τους νομοθέτες για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να ενώσει το κόμμα.

«Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου», ανέφερε σε δήλωσή της η Μόρνταντ, καθώς αποσύρθηκε από την κούρσα λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του νικητή.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Χρηματοδοτικό κενό 4,7 δισ. στην άμυνα από την κυβέρνηση Στάρμερ

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα της Βρετανίας αφήνει κενό 4,7 δισ. λιρών, που πρέπει να καλυφθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό. Ο διάδοχος του Στάρμερ, Άντι Μπέρναμ, θα κληθεί να επιλύσει το δημοσιονομικό αυτό δίλημμα.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ εξήγγειλε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 15 δισ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, παρουσίασε το νέο αμυντικό σχέδιο της Βρετανίας με αύξηση χρηματοδότησης 15 δισ. στερλινών, με στόχο ετήσιες δαπάνες 80 δισ. έως το 2029 και αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργοί ζητούν από τον Στάρμερ να ανακοινώσει πότε θα αποχωρήσει

Υπουργοί θα ζητήσουν από τον Στάρμερ να ανακοινώσει πότε θα αποχωρήσει, καθώς η επιστροφή του Μπέρναμ στη Βουλή αναζωπυρώνει τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία των Εργατικών, σύμφωνα με τους Times.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ ζητά από τον Στρίτινγκ τέλος στο πολιτικό χάος

Ο Κιρ Στάρμερ εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση του Γουές Στρίτινγκ από το Υγείας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τερματίσει το πολιτικό χάος, όπως απαίτησαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές.