ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εργάτης κατασκευών εργοτάξιο
Εργάτες κατασκευών εργάζονται σε μεγάλο εργοτάξιο υπό το φως της ημέρας.

Γερμανία: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες λόγω αυξημένου κόστους

O αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, υποχώρησε κατά 9,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18.180 διαμερίσματα.

Κατακόρυφη μείωση των νέων οικοδομικών αδειών διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα υλικά, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης προβλέπεται η ανέγερση 400.000 νέων διαμερισμάτων κάθε χρόνο, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες καταδεικνύουν ότι αυτή η δέσμευση θα είναι τελικά πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, υποχώρησε κατά 9,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18.180 διαμερίσματα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση στην έκδοση οικοδομικών αδειών από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, επισημαίνουν οι ερευνητές του Ifo. Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν άδειες για την ανέγερση 244.605 διαμερισμάτων, καταγράφοντας μείωση κατά 3% ή 7.624 διαμερίσματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, το 16,7% των κατασκευαστικών εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ifo δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από ακυρώσεις έργων τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό έφθανε το 11,6%. «Λόγω της έκρηξης των τιμών των υλικών και της ενέργειας και των αυξημένων επιτοκίων χρηματοδότησης, η ασφάλεια του όποιου σχεδιασμού έχει εξαφανιστεί. Το κόστος ανέγερσης αυξάνεται συνεχώς. Για κάποιους κατασκευαστές, όλα αυτά πλέον είναι απλησίαστα. Βάζουν έργα στην αναμονή ή τα ακυρώνουν τελείως», δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου, Φέλιξ Λάις. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (HDB) Τιμ-Όλιβερ Μιούλερ δήλωσε από την πλευρά του στο περιοδικό Der Spiegel ότι «η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των αδειών αποτελεί έκφραση της αβεβαιότητας που επικρατεί» και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει επενδυτικά κίνητρα, αντίστοιχα με τους στόχους κατασκευής νέων κατοικιών που έχουν τεθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Θα τα καταφέρουμε» στις προκλήσεις της Γερμανίας

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ενότητα και δύναμη για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων και καλώντας για συνεργασία και σταμάτημα της αρνητικής κριτικής.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πούτιν με τον πρώην καγκελάριο Γερμανίας Σρέντερ στο Κρεμλίνο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τη συζήτηση ή το ενδεχόμενο μελλοντικού του ρόλου σε συνομιλίες Ρωσίας-ΕΕ.
Άνγκελα Μέρκελ σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Αναγνωρίζει λάθη και στηρίζει την κυβέρνηση Μερτς

Η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε λάθη των κυβερνήσεών της στους τομείς άμυνας, κλίματος και μετανάστευσης, στηρίζοντας παράλληλα τη νυν κυβέρνηση. Παραδέχθηκε καθυστερήσεις και αδυναμίες, ειδικά στην άμυνα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δρόμος προς ΕΕ παραμένει ανοιχτός για Σερβία, δηλώνει ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να επιλέξει το μέλλον της και να σταματήσει τους δισταγμούς μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης, τονίζοντας πως ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει ανοιχτός για το Βελιγράδι.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία: Πρωτοβουλία για σταδιακή ένταξη Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν σταδιακή ένταξη υποψήφιων χωρών στους θεσμούς και την Ενιαία Αγορά της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο ενόψει των Συνόδων Κορυφής με Δυτικά Βαλκάνια και Μολδαβία.