ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:15
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανοί πιλότοι εκπαιδεύουν Κινέζους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ως και 30 βρετανοί χειριστές πιστεύεται πως εκπαίδευσαν πιλότους της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι γενναίας αποζημίωσης. Η στρατολόγηση δεν αφορά μόνο πρώην και νυν στελέχη της RAF.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κάνει λόγο περί συστηματικής προσπάθειας στρατολόγησης πρώην και εν ενεργεία πιλότων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για να εκπαιδεύσουν κινέζους χειριστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ως και 30 βρετανοί χειριστές πιστεύεται πως εκπαίδευσαν πιλότους της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι γενναίας αποζημίωσης. Η στρατολόγηση δεν αφορά μόνο πρώην και νυν στελέχη της RAF, αλλά και της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε στους πιλότους να αρνούνται τις κινεζικές προσφορές.

Εξήγησε πως προσπαθεί να σταματήσει τη στρατολόγηση πρώην όσο και εν ενεργεία πιλότων.

«Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουμε τη συστηματική προσπάθεια να στρατολογηθούν εν ενεργεία και εν αποστρατεία πιλότοι των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ για να εκπαιδεύσουν προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», συνόψισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Όλο το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό υπόκειται ήδη στον νόμο περί Κρατικών Απορρήτων, και εξετάζουμε τη χρήση συμφωνητικών εμπιστευτικότητας για όλο το προσωπικό, ενώ ο νέος νόμος περί Εθνικής Ασφάλειας θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εργαλεία για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια κινητικότητα, λέει η βρετανική UTAC

Το Πεκίνο ηγείται των εξελίξεων στη βιομηχανία κινητικότητας με έμφαση στην καινοτομία. Η UTAC ανακοινώνει νέο κέντρο δοκιμών στην πόλη Χουαϊνάν της Κίνας, ενισχύοντας τη συνεργασία της με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες της.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις τριών υπόπτων για κινεζική κατασκοπεία στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες, 39, 43 και 68 ετών, στο Λονδίνο και την Ουαλία, ως υπόπτους για συνεργασία με κινεζική μυστική υπηρεσία, με βάση το νέο Νόμο Εθνικής Ασφαλείας του 2023. Παραμένουν υπό κράτηση.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ επικίνδυνη» η προσέγγιση Βρετανίας με την Κίνα

Ο Τραμπ δήλωσε πως είναι «πολύ επικίνδυνη» η βρετανική προσπάθεια προσέγγισης με την Κίνα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Στάρμερ στο Πεκίνο και τις δηλώσεις για ενίσχυση των διμερών σχέσεων παρά τις υφιστάμενες διαφωνίες.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα μειώνει στο μισό τους δασμούς για το σκοτσέζικο ουίσκι

Η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς στο σκοτσέζικο ουίσκι από 10% σε 5% μετά από διαπραγματεύσεις του Κιρ Στάρμερ με τον Σι Τζινπίνγκ, δίνοντας ώθηση στις βρετανικές εξαγωγές σε μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 250 εκατ. λίρες.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Βρετανία: Στάρμερ και Σι συζήτησαν δασμούς και ταξίδια χωρίς βίζα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπογράμμισαν τη σημασία βελτίωσης των διμερών σχέσεων, παρά τις διαφωνίες τους, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο.