Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραίτηση του Κουασί Κουάρτενγκ από τη θέση αυτή μετά από λιγότερο από έξι εβδομάδες στη θέση αυτή.
Πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Χαντ έχει αποτύχει δύο φορές να διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, χάνοντας μία φορά από τον Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας σε έναν διαγωνισμό που είδε την Τρας να παίρνει το βραβείο.
Θεωρούμενος ως κεντροδεξιός του κόμματος, ο Χαντ υποστήριξε τον αντίπαλο της Τρας στην ηγεσία, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ για να γίνει πρωθυπουργός, και θεωρείται από πολλούς στο κόμμα ως ένα ασφαλές ζευγάρι χεριών.
Ο Χαντ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και υπουργός Πολιτισμού, γίνεται ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μέσα σε λίγους μήνες.
Το γραφείο της Τρας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Έντουαρντ Άργκαρ αντικατέστησε τον Κρις Φιλπ στη θέση του επικεφαλής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, τη δεύτερη πιο σημαντική θέση στο υπουργείο.
Λίγο νωρίτερα την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ αποφάσισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ενώ παράλληλα φουντώνουν οι φήμες πως θα εγκαταλείψει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής στρατηγικής που είχε αποφασιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το CNN, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε στο δίκτυο, πως ο υπουργός Οικονομικών απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας φημών για το πολιτικό του μέλλον καθώς είχαν γίνει αντιπερισπασμός. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τρας θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.
Ο Κουαρτένγκ παρουσίασε έναν «μίνι προϋπολογισμό» μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, υποσχόμενος τεράστιες φορολογικές περικοπές και αύξηση του δανεισμού με την ελπίδα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως η λίρα και τα κρατικά ομόλογα κατέρρευσαν λόγω φόβων ότι τα σχέδια θα έδιναν περαιτέρω χυμό στον πληθωρισμό, σε μια εποχή που οι τιμές αυξάνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 40 ετών.
Η είδηση αυτή είχε οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να προειδοποιήσει για σοβαρό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να ανακοινώσει τρεις ξεχωριστές παρεμβάσεις για να κατευνάσει την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων που έφερε ορισμένα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές έχουν επικριθεί έντονα από τους επενδυτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους οίκους αξιολόγησης και τα μέλη του ίδιου του κόμματος της Τρας, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται τώρα να συζητούν την απομάκρυνσή της μόλις πέντε εβδομάδες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της.
Ο Κουαρτένγκ επέστρεψε αεροπορικώς από τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή για συζητήσεις με την Truss σχετικά με το σχέδιο. «Μετά την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης σειράς συναντήσεων στο ΔΝΤ, ο υπουργός επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να συνεχίσει με ρυθμό τις εργασίες για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
Καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε στο 4,3%, από την κορύφωση άνω του 5% τις τελευταίες ημέρες, ενώ η στερλίνα διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 1,12 δολάρια. Είχε πέσει σε χαμηλό ρεκόρ κοντά στα 1,03 δολάρια στις 26 Σεπτεμβρίου.
Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισ. λιρών (73,3 δισ. δολαρίων) που ξεκίνησε η Τράπεζα της Αγγλίας στις 28 Σεπτεμβρίου λήγει την Παρασκευή, αφήνοντας τους συμμετέχοντες στην αγορά να ανησυχούν ότι τα ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και πάλι - οδηγώντας τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και άλλα κόστη δανεισμού ακόμη υψηλότερα - εάν η κυβέρνηση δεν εξηγήσει γρήγορα πώς σχεδιάζει να πληρώσει για τις φορολογικές περικοπές.
Ο υπό πίεση, Κουάρτενγκ έχει ήδη επισπεύσει την πλήρη δήλωση του προϋπολογισμού του για τις 31 Οκτωβρίου, περισσότερο από τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Όμως οι επενδυτές μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τόσο πολύ για διαβεβαίωση σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Βρετανίας.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει τα σχέδια για τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει τα σχέδια για την κατάργηση της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων.