ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Elizabeth-Elisavet-Funeral-Kidia
Φωτο: ΑΠΕ

Ξεκίνησε το «τελευταίο ταξίδι» για το Γουίνδσορ όπου θα ενταφιαστεί η βασίλισσα

Στο Κάστρο του Γουίνδσορ η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας, της γυναίκας που η βασιλεία της εκτάθηκε σε δύο αιώνες και σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία.

Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της νεκρώσιμης ακολουθίας και της πομπής στο Λονδίνο, παρουσία εκατοντάδων επίσημων προσκεκλημένων και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι προς την τελευταία κατοικία της στο Γουίνδσορ, όπου θα ενταφιαστεί αργά απόψε, δίπλα στον αγαπημένο σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εξόδιο ακολουθία της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster και στη δεξίωση που παρατέθηκε, αμέσως μετά, από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην κηδεία

Σε δήλωσή της, για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση.

Εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα».

Χθες, η κυρία Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος πυρκαγιάς στο βρετανικό κοινοβούλιο λόγω έλλειψης ανακαίνισης

Το Ανάκτορο του Γουέστμινστερ κινδυνεύει από πυρκαγιά ή καταστροφή, καθώς οι βουλευτές αναβάλλουν την απαραίτητη ανακαίνιση, ενώ το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως παλιές εγκαταστάσεις, διαρροές και αμίαντο.
Άντι Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Έκκληση για ενότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε πως η ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ είναι ευκαιρία για ενότητα ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής, που επιβαρύνεται από τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Η λύση απαιτεί λήξη των συγκρούσεων.
Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη κυβέρνησης Βρετανίας σε λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η βρετανική κυβέρνηση αποκλείει αλλαγή της νομοθεσίας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρά τις πιέσεις στη Βουλή των Λόρδων. Συνεχίζονται οι συνομιλίες Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας για λύση στο θέμα.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανοί αναλυτές: Μήνυμα κατά Τραμπ από τις ενδιάμεσες στις ΗΠΑ

Τα βρετανικά ΜΜΕ εκλαμβάνουν τη νίκη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ως αποδοκιμασία του Τραμπ και ως εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πλέον περιορίζεται σημαντικά.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα και θετικές προοπτικές για το 2026

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε στη WTM πως το 2026 αναμένεται ακόμη καλύτερο για τον ελληνικό τουρισμό, με ήδη αυξημένη κίνηση και ζήτηση από τη Βρετανία. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και για το 2027.