ΓΔ: 2685.61 -1.93% Τζίρος: 79.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:40
Γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας ηλιοβασίλεμα

Η Σλοβακία εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Ήδη η Σλοβακία είχε θέσει ανώτατο όριο 6,1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στα 61 ευρώ ανά μεγαβάτ για το 2023 και το 2024 με περίπου το 40% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ρυθμιζόμενο.

Με έμπνευση από την Τσεχία, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Κάρελ Χίρμαν αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις όπως και στα νοικοκυριά.

Πρόσφατα η τσέχικη κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους πελάτες λιανικής. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει ανώτατο όριο στις έξι κορώνες Τσεχίας (0,24 ευρώ) και η τιμή του φυσικού αερίου στις τρεις κορώνες (0,12 ευρώ). Το πλαφόν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τον Οκτώβριο για την περίοδο του επόμενου έτους.

Κατά την πρώτη του ενημέρωση του Τύπου ως υπουργός Οικονομίας, ο Χίρμαν δήλωσε ότι «αυτή είναι η κίνηση που πιθανότατα θα κάνει και η Σλοβακία». Ο πρώην ενεργειακός αναλυτής Χίρμαν ανέλαβε υπουργός Οικονομίας μετά την αποχώρηση του Ρίτσαρντ Σούλικ και του κόμματός του Ελευθερία και Αλληλεγγύη από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Η Σλοβακία είχε προηγουμένως θέσει ανώτατο όριο 6,1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στα 61 ευρώ ανά μεγαβάτ για το 2023 και το 2024, αλλά μόνο τα πρώτα τέσσερα μεγαβάτ θα ήταν επιλέξιμα για την μειωμένη τιμή. Όλα τα παραπάνω θα τιμολογούνταν σύμφωνα με τους κανονικούς κανονισμούς. Περίπου το 40% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυθμιζόμενο.

Αυτό, ωστόσο, ισχύει μόνο για τα νοικοκυριά, ενώ το τσεχικό μοντέλο εγγυάται επίσης ανώτατες τιμές για τις επιχειρήσεις. «Θα αγωνιστούμε για αυτή τη χώρα μαζί, ναι, θα κοστίσει κάτι, για να περάσουμε όλοι μαζί αυτή την περίοδο με ειρήνη και με διατήρηση της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο Χίρμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Πλαφόν στα κέρδη των βενζινάδικων για αναχαίτιση τιμών καυσίμων

Η Σλοβακία επιβάλλει πλαφόν στα κέρδη των πρατηρίων καυσίμων από 1η Οκτωβρίου, μειώνει τους σιδηροδρομικούς φόρους και ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φίτσο.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Πλαφόν στα καύσιμα και φόρος στα διυλιστήρια από την κυβέρνηση

Η Τσεχία αποφάσισε να βάλει πλαφόν στις τιμές καυσίμων και να φορολογήσει τα διυλιστήρια, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης, με αιτία τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Αγωγός φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε ξανά η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα προς τη Σλοβακία

Ξεκίνησε ξανά η ροή ρωσικού αργού πετρελαίου στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, μετά από πολύμηνη διακοπή λόγω ρωσικού πλήγματος. Η επαναλειτουργία οδήγησε και στην άρση ουγγρικού βέτο σε δάνειο της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε ξανά η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Druzhba στην Ουκρανία

Ξανάρχισε η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Druzhba που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο προς Ουγγαρία και Σλοβακία, μετά την αποκατάσταση ζημιών από ρωσική επίθεση. Η ροή στην Ουκρανία ξεκίνησε πάλι στις 12:35, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
Αγωγός φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ντρούζμπα: Επανεκκινεί ο αγωγός και ανοίγει ο δρόμος για το δάνειο της ΕΕ

Η επαναλειτουργία του αγωγού Ντρούζμπα προς Ουγγαρία και Σλοβακία αποκλιμακώνει την ένταση και ενισχύει τις προσδοκίες για ξεμπλοκάρισμα του δανείου των 90 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Απειλεί μπλοκάρισμα κυρώσεων ΕΕ αν δεν επισκευαστεί ο Ντρούζμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που επλήγη πρόσφατα.