ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Φωτογραφία Shutterstock

Βρετανία: Ο Πούτιν ψεύδεται σχετικά με το που καταλήγουν τα ουκρανικά σιτηρά

Επικαλούμενο στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι περίπου το 30% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Απέρριψε σήμερα ως ψευδή τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μόνο ένα μέρος από τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας φθάνουν στις φτωχές χώρες η Βρετανία. Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι μόνο 2 από τα 87 πλοία, που μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν σε φτωχές χώρες. Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα.

Επικαλούμενο στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι περίπου το 30% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η Ρωσία ακολουθεί σκοπίμως μια στρατηγική παραπληροφόρησης καθώς θέλει να αποφύγει την όποια ευθύνη για θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας, να κηλιδώσει την αξιοπιστία της Ουκρανίας και να ελαχιστοποιήσει την αντίθεση στην εισβολή της, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter. Επίσης η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Ρωσίας για το βρετανικό σχέδιο για πυραύλους στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχεδιάζει να βοηθήσει την Ουκρανία στην ανάπτυξη του βαλλιστικού πυραύλου Nightfall, κάτι που, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη, αλλά ενισχύει τις ουκρανικές πολεμικές δυνατότητες.
Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 200 εκατ. λίρες για ενίσχυση του βρετανικού στρατού

Η Βρετανία θα διαθέσει 200 εκατ. λίρες για εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ενόψει πιθανής αποστολής στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία. Ξεκινά σύντομα και η παραγωγή drones Octopus για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από Βρετανία για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά από τη Βρετανία να αποκαλύψει τον ρόλο του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Λονδίνο για υποστήριξη «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου.