ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σιλουέτα μαχητή πολέμου
Φώτο: Shutterstock

Η Αλ Κάιντα δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με εργαζόμενο - όμηρο του ΟΗΕ

Ο όμηρος τονίζει οι ζωές του ιδίου και αυτές των συναδέλφων του διατρέχουν κίνδυνο και προσθέτει ότι πάσχει «από πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάζεται επείγουσα φροντίδα».

Βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μπανγκλαντεσιανός εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος είχε απαχθεί στην Υεμένη τον Φεβρουάριο έδωσε στη δημοσιότητα η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ανακοίνωσε χθες Σάββατο το αμερικανικό ινστιτούτο SITE, το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας εξτρεμιστικών οργανώσεων, κυρίως στο διαδίκτυο. Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι πέντε εργαζόμενοί του που επέστρεφαν στην Άντεν έπειτα από «αποστολή στο πεδίο» απήχθησαν στην επαρχία Αμπιάν (νότια). Στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζει συμμαχία υπό την ηγεσία της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως η Αλ Κάιντα, δρουν επίσης στη χώρα. Στο βίντεο, άνδρας που λέει ότι ονομάζεται Ακάμ Σοφιόλ Ανάμ, και σύμφωνα με το SITE είναι «διευθυντής ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» στην Υεμένη, εκλιπαρεί τον εργοδότη του να ικανοποιήσει τα αιτήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, τα οποία δεν είναι γνωστά ακόμη.

Ο όμηρος τονίζει οι ζωές του ιδίου και αυτές των συναδέλφων του διατρέχουν κίνδυνο και προσθέτει ότι πάσχει «από πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάζεται επείγουσα φροντίδα». Η ΑΚΑΧ, οργάνωση η οποία δημιουργήθηκε το 2009, θεωρείται από την Ουάσινγκτον ο πιο επικίνδυνος βραχίονας του τζιχαντιστικού δικτύου. Η ΑΚΑΧ επωφελήθηκε από το χάος που προκάλεσε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη κι εξαπολύει επιθέσεις τόσο εναντίον των Χούθι, όσο και εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Η οργάνωση έχει εξάλλου αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως αυτή εναντίον της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo το 2015 στο Παρίσι, όμως υπέστη πολλές βαριές ήττες τα τελευταία χρόνια, χάνοντας εδάφη και μαχητές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Δύο εκρήξεις στο Ριάντ μετά από συναγερμό

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ριάντ τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις αρχές να ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού. Συμμαχικές δυνάμεις αναχαίτισαν drone και βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Καταρρίφθηκαν drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναχαίτιση και καταστροφή τεσσάρων drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ενόψει συνεχών επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι και drones στο Ριάντ και αλλού

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε την αναχαίτιση πυραύλων και drones των Χούθι πάνω από Ριάντ και άλλες περιοχές, καθώς το βασίλειο δέχεται σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από τις αρχές Οκτωβρίου.
Καπνός από έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι αναφέρουν επίθεση σε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά

Επίθεση δέχθηκε πετρελαϊκή εταιρεία στη Σαναά, σύμφωνα με το Al-Masirah. Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι απειλούν με χτυπήματα σε Ριάντ και εγκαταστάσεις Aramco.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στο Ριάντ: Οι Αρχές ανέφεραν αναχαίτιση πυραύλων Χούθι

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ριάντ μετά από προειδοποιητικά μηνύματα σε κατοίκους για αεροπορική επίθεση. Μάρτυρες ανέφεραν τρεις εκρήξεις, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον κόσμο να παραμείνει σε ασφαλή σημεία.
Iσχυρή έκρηξη και φλόγες
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Νέα επίθεση με άγνωστο βλήμα σημειώθηκε στον τερματικό 4 του αεροδρομίου King Khalid στο Ριάντ, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα ανέχαισε πύραυλο cruise στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνασπισμού.