ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψαν Εni και Total στην Κύπρο

Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων και διαθέτει αποθέματα 70 δισ. κυβικών μέτρων.

Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.

Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Από την πλευρά του το κυπριακό υπ. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Νέα ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με 13 ψήφους υπέρ και 2 αποχές

Το ΣΑ του ΟΗΕ ανανέωσε με 13 ψήφους υπέρ και 2 αποχές τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο έως 31/1/2027, τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και η απουσία λύσης εντείνει τις εντάσεις και τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Autonomous Research: Οι παράγοντες που διατηρούν τη δυναμική των τραπεζών

Στο συνέδριο της Autonomous Research, οι CFOs έδωσαν σήματα για συνέχιση της πιστωτικής ανάπτυξης και ενίσχυση προμηθειών το 2026. Στις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, αποτελεί top pick η Eurobank με 5,32 ευρώ.
Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ εξετάζουν στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια και άμυνα

Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ εξετάζουν την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε ενέργεια και άμυνα στο 7ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσινγκτον (2-3 Φεβρουαρίου), με επίκεντρο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύριο η ψηφοφορία ΟΗΕ για ανανέωση της δύναμης κυανόκρανων στην Κύπρο

Η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο μεταφέρεται για την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2025, αντί της αρχικά προγραμματισμένης Πέμπτης 29 Ιανουαρίου.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τελική ευθεία στις συζητήσεις ΟΗΕ για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥ στην Κύπρο. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου 2025, με Βρετανία και Γαλλία να στηρίζουν λύση για το Κυπριακό.