ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
πυροσβεστική φωτιά
Φώτο: Shutterstock

Πορτογαλία: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Σέρα ντα Εστρέλα

Η Πορτογαλία, που ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, είχε επίσης τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων σχεδόν 100 χρόνων. Από την αρχή της χρονιάς, σχεδόν 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα στην Πορτογαλία, και η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο την προηγούμενη εβδομάδα, αναζωπυρώθηκε, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία.

Αφού τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Πολλά χωριά της περιοχής έχουν εκκενωθεί προληπτικά, πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχουν καεί 150.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά στοιχεία, των πορτογαλικών αρχών.

Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στα περίχωρα της Κοβίλχα στην κεντρική Πορτογαλία, έχει καταστρέψει μοναδικά δάση αυτού του παγκόσμιου γεωπάρκου αναγνωρισμένου από την Unesco που βρίσκεται στην καρδιά του ορεινού όγκου της Σέρα ντα Εστρέλα.

Την ώρα που η ηγεσία της πολιτικής προστασίας δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της πυρκαγιάς, ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα να διεξαχθεί έρευνα «για τα δομικά αίτια» και «τη μέθοδο αντιμετώπισης» των πυρκαγιών «μόλις κατασβεστεί η πυρκαγιά της Σέρα ντα Εστρέλα».

Η Πορτογαλία, που ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, είχε επίσης τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων σχεδόν 100 χρόνων. Από την αρχή της χρονιάς, σχεδόν 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουίς Μοντένεγκρο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Αυξημένοι έλεγχοι σε σύνορα λόγω γεγονότων στη Θέουτα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα, όπου 60.000 μετανάστες εισήλθαν πρόσφατα παράνομα από το Μαρόκο.
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Φόρος στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση

Η Πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε φόρο στα υπερκέρδη πετρελαϊκών εταιρειών για το 2026, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, μετά από παρόμοια πρόταση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: 800 πυροσβέστες μάχονται πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα

Γύρω στους 800 πυροσβέστες επιχειρούν σε μεγάλη φωτιά με χαμηλή βλάστηση στη βόρεια Πορτογαλία, που ξέσπασε από την Τρίτη. Η πυρκαγιά ελέγχεται κατά 80%, αλλά παραμένει ενεργή, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιές σε κεντρική και βόρεια Πορτογαλία λόγω νέου κύματος ζέστης

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες και 20 εναέρια μέσα επιχειρούν για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία, με κύριες εστίες σε Σανταρέμ, Γκουάρντα, Μπράγκα και Μπραγκάνσα, ενόψει υψηλών θερμοκρασιών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Όχι σε ανεύθυνες παροχές – Μαθήματα από Ελλάδα και Πορτογαλία

Ο Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Πορτογαλίας στην ΕΕ και την κοινή προτεραιότητα για περισσότερους πόρους στην κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ανάγκη προσαρμογών και συμβιβασμών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Πορτογαλίας σε μεταναστευτικό και Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την καταπολέμηση διακινητών και αποτελεσματικές επιστροφές, ευχαριστώντας την Πορτογαλία και αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.