ΓΔ: 2369.43 0.97% Τζίρος: 260.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:03:40
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο
Το εμβληματικό κτίριο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπό ηλιόλουστο ουρανό στη Βοστώνη.

Κατάταξη της Σανγκάης: Αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν στις πρώτες θέσεις

Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις.

Με το Χάρβαρντ στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σανγκάης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 αυτής της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy. Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900. Στην πρώτη θέση του καταλόγου, το Χάρβαρντ προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Φέτος ένας άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT), πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ ( θέση) και Πρίνστον (θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ( θέση). Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σανγκάης. Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη 16η θέση. Για την κατάταξη της Σανγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς -θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών- που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature. Φέτος εξετάσθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία εργάζεται με συμμάχους για να αναχαιτίσει το Ιράν

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία συνεργάζεται με συμμάχους για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα στηρίξει αμερικανικά πλήγματα, επιμένοντας στον κοινό στόχο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα σχόλια Τραμπ για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βρετανούς βουλευτές και βετεράνους, ισχυριζόμενος πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέφυγαν τη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν και δηλώνοντας πως «δεν τους χρειασθήκαμε ποτέ».
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιρ Στάρμερ: Δεν θα υποκύψω στις πιέσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία

Ο Κιρ Στάρμερ διαμήνυσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τη Γροιλανδία, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, και δεν θα συμβιβαστεί στις απειλές για δασμούς. Τόνισε πως οι επιθέσεις Τραμπ σχετίζονται με το θέμα αυτό.