ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
Πηγή: Shutterstock

Σούνακ για επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί: Κινδυνεύουμε από το καθεστώς του Ιράν

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι. Όμως, αρκετές συντηρητικές εφημερίδες του συνεχάρησαν τον δράστη.

«Η επίθεση εναντίον του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι πρέπει να αποτελέσει κλήση αφύπνισης για την απειλή που εγείρει το Ιράν» δήλωσε την Παρασκευή σύμφωνα με την Sunday Times ο Ρίσι Σούνακ, ο ένας από τους δύο υποψήφιους που μάχονται για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο γεννημένος στην Ινδία λογοτέχνης, που πέρασε χρόνια ζώντας σε κρυψώνες μετά τον φετφά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν που καλούσε τους μουσουλμάνους να τον δολοφονήσουν εξαιτίας του έργου του «Οι σατανικοί στίχοι», τραυματίστηκε στον λαιμό και στον θώρακα από νεαρό οπλισμένο με μαχαίρι ενώ βρισκόταν επί σκηνής κατά τη διάρκεια διάλεξης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έπειτα από ώρες στο χειρουργείο, ο κ. Ρούσντι παρέμενε διασωληνωμένος και αδυνατούσε να μιλήσει.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι. Όμως, αρκετές συντηρητικές εφημερίδες του Ιράν εξήραν και συνεχάρησαν τον δράστη. «Το βάρβαρο μαχαίρωμα του Σαλμάν Ρούσντι θα όφειλε να γίνει κλήση αφύπνισης για τη Δύση, και η αντίδραση του Ιράν στην επίθεση ενισχύει τα επιχειρήματα για να τεθούν εκτός νόμου οι Φρουροί της Επανάστασης», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, που πρόσκειται στους Τόρις. Οι Φρουροί της Επανάστασης ελέγχουν τις ειδικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν. Ο κ. Σούνακ, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για να επανέλθουν όλα τα μέρη στην πλήρη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε πως «χρειαζόμαστε επειγόντως νέα, ενισχυμένη συμφωνία και πολύ σκληρότερες κυρώσεις, κι αν δεν εξασφαλίσουμε αποτελέσματα πρέπει να διερωτηθούμε αν το ΚΟΣΔ έχει φθάσει σε αδιέξοδο». «Η κατάσταση στο Ιράν είναι εξαιρετικά σοβαρή κι ενόσω αντιστεκόμαστε στον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν πρέπει να αποσπαστεί η προσοχή μας», πρόσθεσε ο Ρίσι Σούνακ. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον υποψήφιο να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση πίσω από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη μέλους του ραπ γκρουπ Kneecap

Δικαστήριο του Λονδίνου έπαυσε τη δίωξη μέλους των Kneecap για τρομοκρατία, επειδή η απαγγελία κατηγορίας για ανάρτηση σημαίας της Χεζμπολάχ σε συναυλία έγινε πολύ αργά, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή του Λιβάνου προκάλεσαν έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, σύμφωνα με το λιβανικό Υπουργείο Υγείας, με στόχο θέσεις και μέλη της Χεζμπολά, παρά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία εργάζεται με συμμάχους για να αναχαιτίσει το Ιράν

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία συνεργάζεται με συμμάχους για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα στηρίξει αμερικανικά πλήγματα, επιμένοντας στον κοινό στόχο.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσθέτει τους Φρουρούς Επανάστασης Ιράν στη λίστα τρομοκρατών

Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησε να εντάξει τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, με την Κάγια Κάλας να τονίζει τη σκληρή καταστολή στο Ιράν και ότι "η περιοχή δεν χρειάζεται άλλον πόλεμο".
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συζήτηση ΕΕ για ένταξη των Ιρανών Φρουρών στις τρομοκρατικές λίστες

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με θέμα την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων κατά ανώτατων στελεχών τους.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει να χαρακτηρίσει τους Ιρανούς Φρουρούς τρομοκρατική οργάνωση

Η ΕΕ αναμένεται να συμπεριλάβει τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.