ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Sri Lanka, Flag, Simaia
Φωτο: Shutterstock

Η Σρι Λάνκα επιτρέπει ελλιμενισμό κινέζικου πλοίου παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία, καθώς θεωρεί πως το πλοίο είναι κατασκοπευτικό και σκοπό έχει να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, σε μικρή απόσταση από τη Σρι Λάνκα.

Να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ερευνητικού σκάφους της Κίνας αποφάσισε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ινδία για την ασφάλεια της. Το σκάφος Yuan Wang 5, το οποίο επρόκειτο να φθάσει στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, την 11η Αυγούστου, αναμένεται πλέον στη νήσο μεθαύριο Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Η έγκριση είχε δοθεί αρχικά τη 12η Ιουλίου, προτού ανακληθεί έπειτα από ινδικές διαμαρτυρίες, και δοθεί ξανά σε πνεύμα «συνεννόησης», καθώς η χώρα σε κρίση χρειάζεται απελπιστικά κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει. Το 2017, το Κολόμπο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος 1,4 δισεκ. δολαρίων στο Πεκίνο για την κατασκευή του λιμανιού Χαμπαντότα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κινεζική εταιρεία για 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το πλοίο απλά θα ανεφοδιαστεί και δεν θα κάνει επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα. Η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία, καθώς θεωρεί πως το πλοίο είναι κατασκοπευτικό και σκοπό έχει να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, σε μικρή απόσταση από τη Σρι Λάνκα. Διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και ανάλυσης ναυτιλιακών δεδομένων περιγράφουν το Yuan Wang 5 ως πλοίο επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Ινδικά ΜΜΕ όμως το παρουσιάζουν ως πλοίο «διπλής χρήσης», που χρησιμεύει επίσης για κατασκοπεία, ειδικά για να εντοπίζονται εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης χαρακτηρίζει αυτό το πλοίο επιστημονικής έρευνας πόρο του κινεζικού στρατού. Το Νέο Δελχί ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του. Το ινδικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε εναντίον οποιουδήποτε επεισοδίου που θα μπορούσε να πλήξει «την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας», διαμηνύοντας ότι το Νέο Δελχί θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα προασπίσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο LNG στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με πετρέλαιο στον Κόλπο Ομάν

Ιρανικές αρχές κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο στον κόλπο του Ομάν με ναυτικούς από Ινδία, Σρι Λάνκα και Μπανγκλαντές, επειδή μετέφερε έξι εκατ. λίτρα λαθραίου ντίζελ με απενεργοποιημένο αναγνωριστικό σύστημα.
Εμπορικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η διώρυγα Πινγκλού συντομεύει και βελτιώνει τη διακίνηση φορτίων

Η διώρυγα Πινγκλού στη νότια Κίνα μειώνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως λιπάσματα και τσάι, προς εργοστάσια και το Βιετνάμ, καθώς το νέο δρομολόγιο συντομεύει τη διαδρομή και απλοποιεί τις διαδικασίες.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει τη θέση της στην Ασία-Ειρηνικό απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Φιλιππίνες κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο, στοχεύοντας στη φιλελευθεροποίηση του 97% των αγαθών και ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων της ΕΕ απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η ΕΕ πρέπει να δράσει ενιαία για διεθνή ανταγωνιστικότητα στα φάρμακα

Η Ευρώπη χρειάζεται ενιαία φαρμακευτική πολιτική για να παραμείνει ανταγωνιστική διεθνώς, τόνισε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της κοινής διαπραγμάτευσης για το φάρμακο.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία αντιδρούν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Κίνα και Ινδία εξέφρασαν ανησυχίες για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, λόγω νομοσχεδίου που ψήφισε η αμερικανική Βουλή, φοβούμενες επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στην οικονομία τους.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Κίνα και Ινδία πρόθυμες να βοηθήσουν για λήξη του πολέμου

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσαν στον Πούτιν ότι προσφέρονται να βοηθήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να δηλώνει ανοιχτή σε διαμεσολάβηση αλλά να επιμένει σε εδαφικές αξιώσεις στο Ντονέτσκ.