ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ουκρανική σημαία σε σιτάρι

Τουρκία: Δύο ακόμη πλοία με σιτηρά απέπλευσαν σήμερα από ουκρανικά λιμάνια

Η Ουκρανία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω θαλάσσης ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως, στο άμεσο μέλλον.

Δύο ακόμη πλοία απέπλευσαν σήμερα από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων που έχουν αποπλεύσει από τη χώρα σε 16. Το πλοίο Fulmar S με σημαία από τα νησιά Μπαρμπάντος απέπλευσε από το λιμάνι Τσορνομόρσκ μεταφέροντας 12.000 τόνους καλαμποκιού στην επαρχία της Αλεξανδρέττας που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας. Το δεύτερο πλοίο, Thoe, με σημαία από τα Νησιά Μάρσαλ απέπλευσε από το ίδιο λιμάνι με προορισμό τη Ραιδεστό της Τουρκίας, μεταφέροντας 3.000 τόνους ηλιόσπορων. Η ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ένα άλλο πλοίο θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Ουκρανία σήμερα, προκειμένου να μεταφέρει ποσότητες σιτηρών.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 16 πλοία που μετέφεραν 450.000 τόνους αγροτικών προϊόντων έχουν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια από τις αρχές Αυγούστου, υπό το πλαίσιο της συμφωνίας που εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα τους. Τη συμφωνία αυτή, υπέγραψαν η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ τον Ιούλιο, ενώ επιτρέπει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από την αναστολή τους για πέντε μήνες εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω θαλάσσης ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως, στο άμεσο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις ΟΗΕ με Ουκρανία και Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Φόβοι ειδικών για σκληρό χειμώνα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ερευνητές του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνουν την ευαλωτότητα των αμάχων ενόψει χειμώνα, με κίνδυνο επανάληψης των περσινών δεινών λόγω έλλειψης θέρμανσης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αυξήθηκε η καταστολή Ρώσων επικριτών στο εξωτερικό

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, η Ρωσία αύξησε την καταστολή και τα αντίποινα κατά των επικριτών της στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με απόπειρες δολοφονίας και επιθέσεις, όπως επισημάνθηκε σε νέα έκθεση.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δύσκολος συμβιβασμός Ουκρανίας-Ρωσίας για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν δύσκολες προς συμβιβασμό θέσεις για τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η μεταφορά σιτηρών που είναι απαραίτητη παγκοσμίως.