ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
Πηγή: Shutterstock

Βρετανία: Μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 20% υπόσχεται ο Σούνακ

Ο ένας εκ των διεκδικητών της βρετανικής πρωθυπουργίας υποστήριξε ότι η μείωση αυτή θα ισχύσει από το 2029, προσθέτοντας, πάντως, ότι «πρόκειται για ένα ακραίο όραμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό».

O Ρίσι Σούνακ, που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας, τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης του βασικού φόρου εισοδήματος κατά 20% από το 2029, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να ρίχνει μία επικίνδυνη πολιτική ζαριά.

Ο Σούνακ, που θεωρούνταν να συγκέντρωνε τις περισσότερες προτιμήσεις για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, όταν βοήθησε στην πορεία της οικονομίας εν μέσω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, σήμερα παλεύει κατά της βασικής εσωκομματικής αντιπάλου του, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία έχει υποσχεθεί την άμεση μείωση της φορολογίας.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι επικεντρώνει την προσοχή του στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ όταν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα μπορέσει να ακολουθήσει ένα σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί για τη λήψη μέτρων μείωσης της φορολογίας το 2024, αλλά και με τη λήξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου γύρω στο 2029. Ο Σούνακ δήλωσε ότι το σχέδιο του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος από την περίοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Πρόκειται για ένα ακραίο όραμα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό», ανέφερε ο ίδιος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, μία ημέρα πριν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αρχίσουν να λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια τους προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο ηγέτη του κόμματος.

Η πολιτική μάχη της Βρετανίας για την επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού ενεργοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, όταν ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του έπειτα από μήνες σκανδαλολογίας. Οι συντηρητικοί βουλευτές μείωσαν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο, την Τρας και τον Σούνακ.

Με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων (9,4%) και την ανάπτυξη να υποχωρεί, η οικονομία κυριάρχησε στα πρώτα στάδια της εσωκομματικής διαδικασίας επιλογής, με τον Σούνακ να υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Τρας για την αντιστροφή μίας αύξησης στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και για την ακύρωση μιας προγραμματισμένης αύξησης στην εταιρική φορολογία, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το κάθε λεπτό της λίρας που θα εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος θα έχει κόστος περίπου 6 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, ενώ το δεδομένο αυτό θα επιτρέπει την περαιτέρω μείωση της αναλογίας του βρετανικού χρέους προς το ΑΕΠ, αν η οικονομία εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.

Η Τρας έχει υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των φόρων είναι αναγκαίες τώρα για να δώσουν μία ώθηση στην οικονομία. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση (YouGov) μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος έδειξε ότι η Τρας προηγείται κατά 24 μονάδες του Σούνακ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στο BBC ότι ίσως δικαιολογείται η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακών πορειών όταν ακούγονται συνθήματα υπέρ της ιντιφάντα, μετά την αντισημιτική επίθεση με μαχαίρι που τραυμάτισε δύο εβραίους στο Λονδίνο.
Βρετανική αστυνομία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες σε 45χρονο ύποπτο αντισημιτικής επίθεσης στο Λονδίνο

Ένας 45χρονος άνδρας κατηγορείται για αντισημιτική επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο, εναντίον δύο εβραίων στη συνοικία Γκόλντερς Γκριν. Ο ένας τραυματίας πήρε εξιτήριο, ο άλλος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Κιρ Στάρμερ στο δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Αποδοκιμασία Κιρ Στάρμερ σε επίσκεψη στο Γκόλντερς Γκριν μετά από επίθεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αποδοκιμάστηκε κατά την επίσκεψή του στο Γκόλντερς Γκριν, όπου δύο Εβραίοι τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση. Κάτοικοι τον κατηγόρησαν πως βλάπτει την εβραϊκή κοινότητα, φωνάζοντας συνθήματα κατά την αναχώρησή του.
Κάρολος Γ΄ βασιλιάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ολοκληρώνουν σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ με επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο, κατάθεση στεφάνου στο Άρλινγκτον και, στη συνέχεια, αναχώρηση για τις Βερμούδες.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για την εβραϊκή κοινότητα μετά την επίθεση στο Λονδίνο

Η Βρετανία ενισχύει την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας μετά την τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε βάρος δύο εβραίων στο Λονδίνο, ανακοινώνοντας 25 εκατ. λίρες για μέτρα προστασίας και αυξημένες αστυνομικές περιπολίες.