ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Sri Lanka, Flag, Simaia
Φωτο: Shutterstock

Νέος πρόεδρος στη Σρι Λάνκα μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων

Η νίκη του Βικρεμεσίνγκε, εναντίον του οποίου τάσσονται πολλοί απλοί πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις από τους πολίτες που είναι εξοργισμένοι, ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Οι βουλευτές της Σρι Λάνκα εξέλεξαν σήμερα τον εκτελούντα χρέη προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την ελπίδα ότι εκείνος θα μπορέσει να βγάλει τη Σρι Λάνκα από την οικονομική και πολιτική κρίση.

«Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη 8ος εκτελεστικός πρόεδρος βάσει του συντάγματος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Η νίκη του Βικρεμεσίνγκε, εναντίον του οποίου τάσσονται πολλοί απλοί πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις από τους πολίτες που είναι εξοργισμένοι με την κυβερνώσα ελίτ ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, όπως έχουν δηλώσει πολλοί διαδηλωτές.

«Ευχαριστώ το Κοινοβούλιο γι’ αυτή την τιμή», δήλωσε ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, δικηγόρος που θήτευσε στον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα έξι φορές. «Οι διαφορές μας τώρα τελείωσαν», δήλωσε. Ο ίδιος εξασφάλισε 134 ψήφους μεταξύ των 225 βουλευτών της Βουλής, ενώ ο βασικός του αντίπαλος Ντούλας Αλαχαπερούμα έλαβε 82.

Το κλίμα μεταξύ των διαδηλωτών ήταν υποτονικό, με μόνο περίπου 100 ανθρώπους να βρίσκονται στα σκαλιά της γραμματείας της προεδρίας. Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό είχαν στηθεί τουλάχιστον τρία οδοφράγματα. Προσωπικό ασφαλείας έκανε περιπολίες με ταχύπλοα σκάφη σε λίμνη γύρω από το κτίριο, ενώ στρατιωτικά τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα ήταν σταθμευμένα εντός της περιμέτρου.

Η εμπειρία του Βικρεμεσίνγκε σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του ενώ αναζητά τρόπο για να εξέλθει η Σρι Λάνκα από την οικονομική κρίση.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε επί μίας νέας στρατηγικής για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου…», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε αφού επικράτησε στην ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος διαπραγματεύτηκε πρόσφατα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει καλή σχέση με χώρες που είναι σημαντικοί δωρητές, όπως η Ινδία. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν μπορεί να κατευνάσει τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα αυτό τον μήνα εξοργισμένοι με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα, τις συχνές διακοπές ρεύματος και αυτό που θεωρείται διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ. Ενώ η οργή του είχε στόχο τον Ρατζαπάξα, μέλος της πλέον ισχυρής πολιτικής δυναστείας της χώρας πριν από την κρίση, οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσει και ο Βικρεμεσίνγκε –κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει.

Ο πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε, που εξελέγη για το υπόλοιπο της θητείας του Ρατζαπάξα, που λήγει τον Νοέμβριο του 2024, πρέπει τώρα να επιλέξει πρωθυπουργό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Βικρεμεσίνγκε ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου της περασμένη εβδομάδα όταν ο Ρατζαπάξα εγκατέλειψε τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος για τις Μαλδίβες και στη συνέχεια μετέβη στη Σιγκαπούρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει πολιτική αλλαγή στη χώρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε προεκλογικό στίγμα και αισιοδοξεί για νίκη στις επόμενες εκλογές, προτείνοντας νέο γραμματέα τον Γιάννη Βαρδακαστάνη και εκλογή νέων οργάνων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση Συντάγματος και «Έκθεση Πισσαρίδη 2» χαράσσουν το κυβερνητικό αφήγημα

Η κυβέρνηση χαράζει το πολιτικό και προγραμματικό της σχέδιο ενόψει νέας τρίτης θητείας, εστιάζοντας σε Συνταγματική Αναθεώρηση και μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό (2028-2034), με κεντρικό ρόλο του Κωστή Χατζηδάκη.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπάν: Παραίτηση από την κοινοβουλευτική έδρα δηλώνει ο πρωθυπουργός

Ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη βουλευτική του έδρα μετά τη βαριά εκλογική ήττα από τον Πέτερ Μαγιάρ, του οποίου το κόμμα απέσπασε τα δύο τρίτα των εδρών στο ουγγρικό κοινοβούλιο.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ορμπαν ανακοίνωσε ότι παραδίδει την κοινοβουλευτική του έδρα

Ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη βουλευτική του έδρα μετά τη βαριά εκλογική ήττα της συμμαχίας του, δηλώνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η αναδιοργάνωση του εθνικού στρατοπέδου και όχι το κοινοβούλιο.