ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
πετρελαϊκές αντλίες σε ηλιοβασίλεμα
Αντλίες εξόρυξης πετρελαίου σε πεδίο υπό το φως του ηλιοβασιλέματος, αντανακλώμενες σε νερό.

Ενεργειακό συμβόλαιο ανάμεσα στις Sonatrach, Eni, Total και Occidental

Η συμφωνία υπεγράφη βάσει των όρων νέου νόμου του Νοεμβρίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες στην Αλγερία, ο οποίος προβλέπει δυνατότητα διαμοιρασμού της παραγωγής με ξένους ομίλους.

Ο αλγερινός όμιλος Sonatrach, ο ιταλικός Eni, ο αμερικανικός Occidental και ο γαλλικός Total υπέγραψαν σήμερα συμβόλαιο «διαμοιρασμού της παραγωγής» πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της λεκάνης του Μπερκίν.

Ανακοινώνοντας «αυτήν την σημαντική συμφωνία ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων» ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελμαντίντ Τεμπούν υπογράμμισε, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ότι «θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Ιταλίας με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Η συμφωνία υπεγράφη βάσει των όρων νέου νόμου του Νοεμβρίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες στην Αλγερία, ο οποίος προβλέπει δυνατότητα διαμοιρασμού της παραγωγής με ξένους ομίλους.

Η εισαγωγή του νόμου είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αλγερία, όπου οι πολέμιοί του έκαναν λόγο για παράδοση του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές.

Η Occidental Petroleum συμμετέχει επίσης στην συμφωνία, αφού εξαγόρασε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Anadarko.

Ο όμιλος Total είχε υπογράψει συμφωνία με την Occidental για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Anadarko στην Αλγερία, την Γκάνα, την Μοζαμβίκη και την Νότια Αφρική.

Όμως οι αλγερινές αρχές αντιτάχθηκαν στην εξαγορά από την Total αυτών των περιουσιακών στοιχείων στην Αλγερία προβάλλοντας δικαίωμα προαίρεσης.

Κατά την διάρκεια της ιταλοαλγερινής συνάντησης κορυφής, η Αλγερία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των αποστολών φυσικού αερίου προς την Ιταλία, της οποίας έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής, εκθρονίζοντας την Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις προσεχείς ημέρες, περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εξαχθούν στην Ιταλία, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης της Αλγερίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Λάθος η μείωση του μεριδίου πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε στρατηγικό σφάλμα τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ, που στηρίζει πλέον μόλις το 15% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το 1990 αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο του μίγματος.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τα μέτρα κρατών για συγκράτηση τιμών καυσίμων λόγω πετρελαίου

Καθώς οι τιμές ενέργειας αυξάνονται, χώρες της Ασίας και της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα όπως πλαφόν στις τιμές και αποδέσμευση αποθεμάτων. Κροατία και Ουγγαρία εφαρμόζουν πλαφόν στη βενζίνη και το ντίζελ για να περιορίσουν τις επιπτώσεις.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Επαρκή τα αποθέματα ενέργειας στην ΕΕ παρά τον πόλεμο

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες μέλη έχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διαταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και όχι στην επάρκεια αποθεμάτων.