ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Στις κάλπες οι Βρετανοί με το δίλημμα «Brexit ή νέο δημοψήφισμα»

Κρίσιμη για το Brexit και το μέλλον της χώρας η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έχει ξεκάθαρο φαβορί τον Μπόρις Τζόνσον.

Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον ή δεύτερο δημοψήφισμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν; Οι Βρετανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που θα είναι καθοριστικές για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ και την πορεία της τις επόμενες δεκαετίες.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επέλεξε να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιθυμώντας να άρει το αδιέξοδο που επικρατεί στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit. Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα.

Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα

«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.

«Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.

Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί.

Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Η τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ινστιτούτο YouGov εμφανίζει τους Συντηρητικούς να κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 339 έδρες. Όμως το περιθώριο λάθους, η ψήφος τακτικής και η πρόσφατη άνοδος των Εργατικών ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα και πάλι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ντάουνινγκ Στριτ: Καταγγελία παρέμβασης μετά τις δηλώσεις ΗΠΑ για φοιτητή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ κατήγγειλε τις παρεμβάσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Βανς για τη δολοφονία Νόουακ, τονίζοντας πως τέτοιες δηλώσεις τροφοδοτούν το διχασμό. Η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί πολιτική εκμετάλλευση.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάρμερ: Ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ πιθανή από το 2030

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ από το 2030 και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χένρι Νόβακ – Ιδεολογική χειραγώγηση και δύο μέτρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τη διαχείριση της δολοφονίας του Χένρι Νόβακ στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική χειραγώγηση» και «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων», ενδεικτική πολιτισμικής παρακμής.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έρευνα για Άντριου και Μάντελσον στην υπόθεση Έπστιν για έναν χρόνο

Έως έναν χρόνο εκτιμάται πως θα διαρκέσουν οι βρετανικές έρευνες για τον πρίγκιπα Άντριου και τον Πίτερ Μάντελσον σχετικά με την υπόθεση Έπστιν. Και οι δύο συνελήφθησαν, αρνούνται αδικήματα και δεν έχει ασκηθεί δίωξη.