ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
assange
Φώτο: Shutterstock

Έφεση κατά της απόφασης για έκδοση στις ΗΠΑ κατέθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζουλιάν Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ άσκησε έφεση σήμερα στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο 50χρονος Αυστραλός κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ υπέγραψε στις 17 Ιουνίου το διάταγμα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, είχε διορία μέχρι σήμερα για να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι παρέλαβαν «τη γνωστοποίηση εκ μέρους του Τζούλιαν Ασάνζ» ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της υπουργού.

Νωρίτερα σήμερα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Ασάνζ (την Κυριακή θα κλείσει τα 51), μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και η σύζυγός του, η Στέλα Ασάνζ, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα παλιό λονδρέζικο λεωφορείο και έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ τώρα».

«Είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια. Είναι αθώος, επομένως γιατί είναι στη φυλακή;» διερωτήθηκε η Γκλόρια Γουάιλντμαν, μια 79χρονη συνταξιούχος που συμμετέχει συχνά σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Ασάνζ. «Αν δεν ελευθερωθεί ο Ασάνζ, ούτε κι εμείς θα ελευθερωθούμε, κανείς δεν θα είναι ελεύθερος», πρόσθεσε.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα του Ασάνζ, η ακροαματική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2023, σύμφωνα με μια δικηγόρο της εταιρείας Bindmans που ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις. Ο Ασάνζ θα μπορούσε επίσης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Θα πράξω προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου για το NATO

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι θα λαμβάνει αποφάσεις βάσει του εθνικού συμφέροντος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τραμπ περί ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο βασιλιάς Κάρολος στη Νέα Υόρκη στα τέλη Απριλίου εν μέσω εντάσεων

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου παρά αντιδράσεις πολιτικών, με αφορμή τα 250 χρόνια αμερικανικής ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια θα μεταβούν στις Βερμούδες, στο πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του μονάρχη.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρεσβευτής ΗΠΑ: Σφάλμα η ακύρωση της επίσκεψης Καρόλου στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Λονδίνο χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» μια πιθανή ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις Βρετανών πολιτικών μετά τις δηλώσεις Τραμπ κατά της Βρετανίας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Στηρίζει συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, προειδοποιεί για παράταση πολέμου

Ο Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε τις αναφορές για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν μετά τις δηλώσεις Τραμπ για «παραγωγικές» συζητήσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του ήταν ενήμερη και είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποτυχημένη η ιρανική επίθεση σε αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό

Το Ιράν αποπειράθηκε να πλήξει, χωρίς επιτυχία, την αμερικανοβρετανική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, εκτοξεύοντας δύο πυραύλους που είτε παρουσίασαν βλάβη είτε αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό πολεμικό, σύμφωνα με βρετανική πηγή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ενέκρινε χρήση βάσεων από ΗΠΑ για πλήγματα στο Ιράν, αντιδράσεις Τεχεράνης

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί προειδοποίησε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέτει σε κίνδυνο Βρετανούς επιτρέποντας τη χρήση βάσεων για επιθέσεις κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η Τεχεράνη θα ασκήσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.