ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Εκτίναξη της ανάπτυξης του τουρισμού διεθνώς στο α' τρίμηνο του 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ελαφρώς πιο επιτυχημένη τουριστικά από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ο τουρισμός κατέγραψε τεράστια άνοδο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τουριστικοί προορισμοί υποδέχτηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ξένους τουρίστες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Σύμφωνα με την ανάλυση της CapitalPanda, η γρηγορότερη επιστροφή στα προ Covid επίπεδα έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε κατά 182% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Οι τουριστικοί προορισμοί σε όλον τον κόσμο έχουν υποδεχτεί περίπου 117 εκατομμύρια ξένους τουρίστες. Την ίδια περίοδο του 2021, το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις περίπου 41 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο παγκόσμιος όγκος του διεθνούς τουρισμού εξακολουθεί να φτάνει μόνο το 39% του επιπέδου του 2019.

Από την απόλυτη αύξηση του αριθμού των τουριστών, που ανήλθε σε 76 εκατομμύρια, τα 47 εκατομμύρια περίπου αφορούσαν μόνο τον Μάρτιο. Έτσι, η μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Όσον αφορά τις επιμέρους ηπείρους, η Ευρώπη ήταν η πιο επιτυχημένη στην επαναφορά του τουρισμού, όπου ο όγκος του διεθνούς τουρισμού αυξήθηκε κατά 280% από έτος σε έτος. Σύμφωνα με την CapitalPanda, αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης για ταξίδια μεταξύ χωρών εντός της Ευρώπης.

Τα έσοδα ανακάμπτουν πιο γρήγορα

Τα έσοδα από τον τουρισμό ανακάμπτουν ελαφρώς ταχύτερα από τα απόλυτα νούμερα των ξένων τουριστών. Σύμφωνα με τον UNWTO, τα έσοδα από τον παγκόσμιο διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν κατά 4% από έτος σε έτος σε πραγματικούς όρους το 2021, αλλά τα έσοδα έφθασαν σε λιγότερο από 40% το 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της CapitalPanda, ο τουρισμός έχασε συνολικά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 2021.

Το καλύτερο αποτέλεσμα καταγράφηκε πέρυσι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν περίπου στο 50% του επιπέδου του 2019 στα τέλη του 2021. Παράλληλα, η μέση δαπάνη ανά διαμονή αυξήθηκε. Ενώ το 2019 ήταν κατά μέσο όρο χίλια δολάρια ανά άτομο, το 2021 έφτασε τα 1.400 δολάρια.

Αισιόδοξη προοπτική

Ωστόσο, επιχειρηματίες και ειδικοί στον τομέα του τουρισμού είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξής του και στα επόμενα έτη. Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO, έως και το 83% των ερωτηθέντων στον τομέα είναι πεπεισμένοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Παράλληλα, ανησυχούν για την πιθανή επανάληψη περιορισμών κατά της πανδημίας. Η αβεβαιότητα ενισχύεται επίσης από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να παρατείνουν την επανέναρξη του τουρισμού μετά από δύο χρόνια Covid. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να μετριαστεί και από τον υψηλό πληθωρισμό, που στον τομέα του τουρισμού αφορά κυρίως τις τιμές των καυσίμων.

Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο όγκος του διεθνούς τουρισμού θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Την ίδια στιγμή, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μόνο το 32% των ερωτηθέντων το πίστευε αυτό. Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο διεθνής τουρισμός δεν θα ξαναρχίσει μέχρι το 2024 ή αργότερα. Τον Ιανουάριο, το ποσοστό αυτό ήταν στο 64%. Επομένως, φαίνεται ότι, παρά τους κινδύνους, οι επιχειρηματίες και οι ειδικοί στον τουρισμό είναι πλέον πιο αισιόδοξοι από ό,τι στις αρχές του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ελαφρώς πιο επιτυχημένη τουριστικά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη αύξηση των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Ο όγκος των διεθνών αεροπορικών μεταφορών φέτος θα μπορούσε να είναι μεταξύ 55 και 70% των επιπέδων του 2019.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικροτεί τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει τα νέα μέτρα διαφάνειας της Booking.com για συνεργάτες σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και το δίκαιο ανταγωνισμό σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διασώθηκαν δύο Γερμανοί από ιστιοφόρο στην Αγία Τριάδα

Ιστιοφόρο με δύο Γερμανούς προσάραξε στην Αγία Τριάδα, Θερμαϊκού. Τοπικές αρχές και ιδιωτικά σκάφη βοήθησαν στην αποκόλληση. Το σκάφος επέστρεψε με ασφάλεια στο λιμάνι Καλαμαριάς χωρίς τραυματίες ή ρύπανση.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα πρωτοπόρα στις εξελίξεις του παγκόσμιου τουρισμού

Ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης, βελτιώνοντας την εμπειρία και τη διαχείριση των τουριστικών ροών.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Διαφανής έρευνα για την έκρηξη στην Πλάκα και έλεγχοι σε καταλύματα

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη εκφράζει θλίψη για τα θύματα στην Πλάκα, συλλυπητήρια στις οικογένειες, ευγνωμοσύνη σε διασώστες και ζητά άμεσους ελέγχους στα κτίρια και στήριξη των πληγέντων. Επισημαίνει ότι είχαν υπάρξει έγκαιρες προειδοποιήσεις.
Κατασκήνωση στη φύση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mountain Games 2026: Πεζοπορία, δράσεις και εργαστήρια για νέους στην Κύπρο

Τα Mountain Games 2026 συνεχίστηκαν με ποικίλες εκδηλώσεις στο Τρόοδος, όπως πεζοπορίες, πολιτιστικές δράσεις και νεανικά εργαστήρια. Στο γυμνάσιο Αγρού, το πρόγραμμα «Elevate Your Life» προώθησε την υγεία και τη δραστηριότητα στη φύση.