ΓΔ: 2529.8 0.98% Τζίρος: 48.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:38
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία-G7: Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων σε έργα υποδομής παγκοσμίως

Στόχος του επενδυτικού προγράμματος είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλουν να ενεργοποιήσουν έως το 2027 οι χώρες της Ομάδας των Επτά, προσφέροντας εναλλακτικές ακόμη αντί του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας, δήλωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της 'Ανω Βαυαρίας.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. «Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ' όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κέρδισα 1,2 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα λόγω επιστροφής μου

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα κέρδη του 1,2 δισ. δολαρίων από κρυπτονομίσματα το 2025, λέγοντας ότι το χρηματιστήριο ωφελεί όλους. Τόνισε πως τα έσοδά του διαχειρίζονται τυφλά καταπιστεύματα, όπως απαιτείται για αξιωματούχους.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Innomotics εγκαινιάζει νέα μονάδα ηλεκτρικών κινητήρων στην Τιεντσίν

Η Innomotics εγκαινίασε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών κινητήρων στο Τιεντσίν Κίνας, με επένδυση 600 εκατ. γιουάν. Η μονάδα δίνει έμφαση στην πράσινη τεχνολογία και μπορεί να παράγει ετησίως ηλεκτροκινητήρες 2.500 μεγαβάτ.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη των συναλλαγών

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ανησυχιών για τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στις 639,64 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος έμεινε στάσιμος και η ASML έχασε 1,1%.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων από κρυπτονομίσματα για τον Τραμπ το 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων από τα κρυπτονομίσματα το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, ενώ 550 εκατ. δολάρια προήλθαν από τη World Liberty Financial.