ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους 2022:Ένα ελληνικό και ένα κυπριακό έργο διακρήθηκαν

Τα βραβεία για την «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν» απονεμήθηκαν σε έργα από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Οι νικητές του πρώτου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους ανακοινώθηκαν στην τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές, Σάββατο στις Βρυξέλλες. Τα βραβεία γιορτάζουν νέα, εμπνευσμένα παραδείγματα των αλλαγών που το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στοχεύει να επιφέρει στην καθημερινή μας ζωή, στους χώρους διαβίωσης και στις εμπειρίες μας. Τέσσερα βραβεία απονεμήθηκαν σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων για υπάρχοντα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και των βραβείων «Rising Stars» για ιδέες νέων ταλέντων ηλικίας 30 ετών και κάτω. Στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», οι νικητές είναι από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Τα βραβεία για την «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν» απονεμήθηκαν σε έργα από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία. Τα καλύτερα έργα με τίτλο «Προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο» επιλέχθηκαν από το Βέλγιο, την Ελλάδα (Odyssea Academy), την Ιταλία και την Ουγγαρία. Στην τέταρτη κατηγορία, «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», βραβεία απονεμήθηκαν στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Ιταλία. Τέλος, δύο βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές μιας δημόσιας ψηφοφορίας: ένα έργο «Κήποι του μέλλοντος» από την Κύπρο και «Βιοφωτοβολταϊκά για τη φύση και τους ανθρώπους», ένα έργο Rising Stars από την Ισπανία. Ο κάθε νικητής θα λάβει οικονομικό βραβείο καθώς και μια εταιρική σχέση μέσων ενημέρωσης που παρέχεται από την Επιτροπή για ειδικές επικοινωνιακές δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι συνολικά υποβλήθηκαν προτάσεις για 1100 έργα, ενώ οι φιναλίστ ήταν 52. Περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώθηκαν από τις 9 μέχρι τις 12 Ιουνίου. Οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους σε 25 χώρες περιελάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τους ανανεώσιμους πόρους, τις καινοτόμες τεχνολογίες, την αστική γεωργία, την εξέλιξη των κτιρίων και τη φιλική προς το κλίμα κινητικότητα, καθώς και συναυλίες, εργαστήρια ιδεών και εκθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.
Αποθήκευση ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα πίσω στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

Ο Γ. Μανιάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει με ερώτησή του το χαμηλό ποσοστό αποθήκευσης ΑΠΕ στην Ελλάδα, την αδυναμία εφαρμογής ευρωπαϊκών συστάσεων και ζητά ενίσχυση μέτρων για περισσότερη ενέργεια από πράσινες πηγές.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ντι Μάγιο: Στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Κόλπου για ενέργεια και ασφάλεια

Ο Λουΐτζι Ντι Μάγιο, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον Κόλπο, τόνισε σε συνέδριο στην Αθήνα τη σημασία της εμβάθυνσης συνεργασίας ΕΕ-Κόλπου, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας τη στήριξη στις χώρες του GCC.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ταχύτερη ανάπτυξη ΑΠΕ στην ΕΕ με κανόνες και συναίνεση

Ο Σάκης Αρναούτογλου ζήτησε άμεση επιτάχυνση των ΑΠΕ, δικτύων και υποδομών φόρτισης στην ΕΕ για επίτευξη κλιματικών στόχων, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, κοινωνική αποδοχή και περιβαλλοντική αξιοπιστία.