ΓΔ: 2053.08 -1.14% Τζίρος: 188.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Ο Τζεντιλόνι σκοπεύει να παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19.

Μετά το καλοκαίρι  σκοπεύει να παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν πιθανώς συγκεκριμένους στόχους ανά χώρα για το χρέος της ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Ιταλία, ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καταστήσει τα μεταρρυθμισμένα όρια δανεισμού «λιγότερο ασαφή και άκαμπτα». Να σημειωθεί ότι ειδικά μετά το 2020 και την μεγάλη κρίση της πανδημίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει δεχτεί σφοδρή κριτική ως υπερβολικά αυστηρό και ανελαστικό σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δυσχεραίνει τις αναπτυξιακές προοπτικές αρκετών χωρών.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι θα αλλάξουν σταδιακά τις δημοσιονομικές τους πολιτικές από υποστηρικτικές φέτος σε ουδέτερες το 2023.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19, για να ενισχύσουν τη χωρητικότητά τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κατασκευή νέων υποδομών για την εισαγωγή επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπάν κατά ευρώ: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να δεθεί πιο στενά με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, απορρίπτει την ιδέα υιοθέτησης του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διαλύεται» και ότι η χώρα του δεν πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με αυτήν, ενόψει και των εκλογών του 2026.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Λεκορνί - Πτώση ευρώ, άνοδος κόστους δανεισμού

Το ευρώ έχασε 0,63% έναντι του δολαρίου μετά την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού, εξέλιξη που εντείνει την πολιτική κρίση και ενισχύει τους κινδύνους για την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Πρόταση για δάνειο στην Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά assets

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προτείνει η ΕΕ να δώσει άτοκο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αξιοποιώντας «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με εγγυήσεις των κρατών-μελών, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά της και να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία.