ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Bretania-Johnson
Shutterstock

Βρετανία: Ο Τζόνσον ζητά μείωση του δημοσίου κατά 91.000 εργαζόμενους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία ενός μήνα στους υπουργούς του για να καταρτίσουν σχέδια για να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του δημοσίου, κάτι που θα εξοικονομούσε 3,5 δισ. λίρες σε ετήσια βάση.

Ο βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τους υπουργούς του να μειώσουν κατά 91.000 τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να μπορέσουν να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Mail χθες Πέμπτη.

Ο κ. Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στο «κόστος ζωής» στο Μίντλαντς την Τετάρτη, απαίτησε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες ώστε, όπως το έθεσε, να αμβλυνθεί η πίεση στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Έδωσε προθεσμία ενός μήνα στους υπουργούς του για να καταρτίσουν σχέδια για να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του δημοσίου κατά σχεδόν το ένα πέμπτο, κάτι που θα εξοικονομούσε 3,5 δισεκ. λίρες σε ετήσια βάση τον χρόνο, διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ της Ντέιλι Μέιλ.

Εξήγησε πως «κάθε λίρα που παίρνει η κυβέρνηση από τον φορολογούμενο είναι χρήμα που θα μπορούσε να ξοδέψει για τις δικές του προτεραιότητες, για τη δική του ζωή», κατά το δημοσίευμα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει περισσότεροι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, πάντα σύμφωνα με τη Μέιλ. «Θα υπάρξουν πολλοί που θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, πιο ενεργητικοί, έχουν περισσότερες ιδέες όταν έχουν γύρω τους άλλους ανθρώπους», επιχειρηματολόγησε.

Ο Ντέιβ Πένμαν, γενικός γραμματέας του FDA, συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, τόνισε μέσω Twitter πως «αν δεν έχουν σοβαρό σχέδιο, πρόκειται είτε απλά για προσπάθεια να εξασφαλίσουν προβολή από τα ΜΜΕ, ή για ριψοκίνδυνη πολιτική περικοπών και καμένης γης στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία σκέψη ή έγνοια για τις συνέπειες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κύμα απεργιών σαρώνει τη Βρετανία προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα

Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ: Η δράση μου για άστεγους βοήθησε χιλιάδες άτομα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ τόνισε πως η πρωτοβουλία Homewards, που ξεκίνησε το 2023 για την πρόληψη της αστεγίας, έχει ήδη βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι η αστεγία είναι συστημικό και όχι προσωπικό πρόβλημα.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νομοσχέδιο ζητά από πρόσφυγες να καλύπτουν μέρος της στέγης

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόσφυγες με επαρκή εισοδήματα θα πρέπει να επιστρέψουν έως 10.000 στερλίνες για στέγαση και επιδόματα, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ εξήγγειλε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 15 δισ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, παρουσίασε το νέο αμυντικό σχέδιο της Βρετανίας με αύξηση χρηματοδότησης 15 δισ. στερλινών, με στόχο ετήσιες δαπάνες 80 δισ. έως το 2029 και αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.