ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

BP: Τριπλάσια κέρδη στο α' τρίμηνο παρά τη ζημιά 20 δισ. λόγω Ρωσίας

Τα κέρδη έφθασαν στα 6,2 δισ. δολάρια από 2,6 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, με τη ζημιά από τη Ρωσία να αφορά και την αποχώρηση από τη Rosneft.

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη α’ τριμήνου του κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου ΒΡ παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με απώλειες 20 δισ. δολαρίων, λόγω της αποχώρησής του από τη Ρωσία και την πώληση του μεριδίου σχεδόν 20% που είχε στη ρωσική Rosneft. 

Τα κέρδη α’ τριμήνου ήταν 6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,6 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα φθάσουν στα 4,5 δισ. δολάρια.  Παράλληλα ο όμιλος προχωρά σε επαναγορά μετοχών συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολάρια. 

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ζημία για το τρίμηνο ύψους 20,4 δισ. δολαρίων. Αυτό περιελάμβανε επιβαρύνσεις προ φόρων ύψους 24 δισ. δολαρίων και 1,5 δισ. που σχετίζονται με την έξοδό της από το μερίδιο της Rosneft ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Λάβαμε την απόφαση να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία 96 ώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και φυσικά υπήρχαν οικονομικές συνέπειες από αυτήν την κίνηση», τόνισε ο επικεφαλής της ΒΡ, Μπ. Λούνεϊ, μιλώντας στο CNBC. 

Αναφερόμενος στα μεγέθη α’ τριμήνου τόνισε ότι ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η μείωση του χρέους της εταιρείας, το οποίο αυτή τη στιγμή φθάνει στα 27,5 δισ. δολάρια. «Σε συνολικό επίπεδο θα έλεγα ότι ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο για τον όμιλο», υποστήριξε ο επικεφαλής της ΒΡ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΠΕΚ+ ανεβάζει τις ποσοστώσεις έπειτα από το κλείσιμο του Ορμούζ

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε νέα μικρή αύξηση παραγωγής πετρελαίου για τον Ιούνιο, κατά 188.000 βαρέλια ημερησίως, παρά την αποχώρηση των ΗΑΕ, με περιορισμένο αντίκτυπο λόγω του πολέμου στο Ιράν που επηρεάζει τις διεθνείς ροές εφοδιασμού
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Σήμερα οι πρώτες αποφάσεις μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

Η αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ+ φέρνει αναταραχή, με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλες χώρες να συνεδριάζουν σήμερα. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση για τις νέες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ ζητά ο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ήδη σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα λόγω περιορισμών στη ναυσιπλοΐα, που διαταράσσουν τις αγορές ενέργειας και εφοδιαστικές αλυσίδες.