ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Στο μισό οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας μέχρι το μέσο του 2024

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επανέλαβε τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία, για την οποία το υπουργείο προετοιμάζει τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς.

Η Γερμανία θα μπορούσε έως τα μέσα του έτους να περιορίσει στο μισό τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «σε μεγάλο βαθμό» έως τα μέσα του 2024, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «να είμαστε σχεδόν ανεξάρτητοι» από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η εξάρτηση από τον άνθρακα θα περιοριστεί εντός των προσεχών εβδομάδων από το 50% στο 25%. «Μέχρι το φθινόπωρο, θα είναι εφικτή η ανεξαρτησία από τον ρωσικό λιθάνθρακα», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «οι εταιρείες αφήνουν τις συμβάσεις με τους ρώσους προμηθευτές να λήξουν, δεν τις ανανεώνουν και αλλάζουν προμηθευτές με απίστευτο ρυθμό».

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα έχει «σε μεγάλο βαθμό» απεξαρτηθεί και από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το μέσο του 2024 και επανέλαβε τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία, για την οποία το υπουργείο προετοιμάζει τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς. Οι εταιρίες RWE και Uniper βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τρία ειδικά πλοία, εξήγησε. «Εξετάζουμε πιθανές τοποθεσίες στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα, για χρήση ακόμη και ενόψει του επόμενου χειμώνα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να σταματήσει η Γερμανία τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και ενδεχόμενης διακοπής της παροχής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο χειμώνας κύλησε ομαλά, χωρίς ελλείψεις σε αγαθά, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν», είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπό κρατική κηδεμονία εταιρείες ενέργειας αν υπάρξουν ελλείψεις

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και με τις νέες διατάξεις θα μπορεί να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες.
Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν στέλνει πετρέλαιο για Γερμανία μέσω ρωσικών λιμανιών

Το Καζακστάν θα διοχετεύσει το αργό πετρέλαιο, που προοριζόταν για τη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba, σε ρωσικά λιμάνια, καθώς η Μόσχα διακόπτει από τον Μάιο τις ροές. Το πετρέλαιο αυτό τροφοδοτούσε το διυλιστήριο PCK Schwedt.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διακόπτει τις ροές πετρελαίου Καζακστάν-Γερμανίας μέσω Druzhba

Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει από 1η Μαΐου τις εξαγωγές πετρελαίου Καζακστάν στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba, γεγονός που εντείνει την ενεργειακή αβεβαιότητα στη Γερμανία εν μέσω διεθνών κρίσεων.
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας σε υποδομές της Naftogaz στην Πολτάβα

Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι ρωσική επίθεση σε υποδομές της στην Πολτάβα προκάλεσε πυρκαγιά. Σύμφωνα με την εταιρεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει πάνω από 40 επιθέσεις κατά ενεργειακών της εγκαταστάσεων.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Τα σχέδια αλλαγής καθεστώτος σε Ιράν-Βενεζουέλα λόγω πετρελαίου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος σε Ιράν και Βενεζουέλα για έλεγχο ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ τόνισε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ αποτρέπουν την εξομάλυνση σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του.